Ивайло Московски: До 2020 г. България ще разполага със съвременна техника за проучване и драгиране на Дунав

Дунав

25-07-2017, 15:59

Снимка:

Тнистерство на транспорта

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стартира проектът „Дунав – нова алтернатива за икономическо развитие и заетост за община Свищов“

Комисията е приключила своята работа и предстои подписване на договор

До 2020 г. България ще разполага с 3 нови специализирани кораба за проучване на състоянието на река Дунав и нова машина за драгиране на критичните участъци. Това стана ясно по време на среща между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министъра на транспорта на Румъния Александру-Ръзван Кук, която се проведе днес в София.  

Министър Московски посочи, че в момента се подготвя проект за доставка на мултифункционално устройство за драгиране и съпътстващите го съоръжения, като прогнозната стойност е 20 млн. лева, а финансирането ще бъде осигурено от ОПТТИ 2014 – 2020. Паралелно с това Министерството и ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“ (ИАППД)  провеждат съвместно две обществени поръчки за закупуване на два нови специализирани кораба - за проучване и за маркиране на река Дунав. „Имаме избран изпълнител за проучвателния кораб и той вече се строи“, обясни Московски и допълни, че за маркиращия кораб се очаква комисията да излезе с решение до края на този месец. Ивайло Московски обясни още, че до няколко дни ще има избран изпълнител по още една поръчка – за извършване на драгажни дейности в праговите участъци на реката в следващите 3 години. Комисията е приключила своята работа и предстои подписване на договор.

 

Двамата министри обсъдиха действащото споразумение между България и Румъния за поддържане на река Дунав от 1955 г. Румънската страна е предложила изменение на документа, което да позволява на всяка една от страните да извършва драгажни дейности в целия българо-румънски участък на реката. По думите на румънския министър това ще даде възможност да бъдат избегнати критични ситуации и спиране на корабоплаването по реката. Министър Московски заяви, че подкрепя предложението, но трябва да се проучи дали българското законодателство позволява подобна промяна и предстои въпросът да бъде решен на експертно ниво между двете държави.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)