Русенският митрополит Наум във всенощно бдение за а празника на Антоний Печорски

Новините

24-07-2017, 09:27

Снимка:

Русенска митрополия, архив

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

62-та международна регата по Дунав TID достига Русе през август

Владиката е на посещение в Украйна

В навечерието на празника на преподобни Антоний Печорски, Негово Блаженство Киевски и на цяла Украйна митрополит Онуфрий възглави всенощното бдение в Свето-Успенския събор на Киево-Печорската лавра. На Блаженейшия йерарх съслужиха следните представители на Поместни православни църкви: митрополит Тимотей от Йерусалимската патриаршия, Русенски митрополит Наум от Българската патриаршия, митрополит Исая от Кипърската архиепископия, митрополит Георги от Еладската църква, архиеп. Георги от Полската църква и др.

Русенската митрополия публикува приветствието  на Русенския митрополит Наум до Борисополския митрополит Антоний, произнесено в Киево-Печорската лавра вчера.

Ваше Високопреосвещенство, обични в Господа Владико,

В деня на Вашия небесен ангел, в който през настоящата година отбелязвате и изпълването на своя благословен 50-годишен юбилей, се обръщаме към Вас с братска в Господа обич и всесърдечни благопожелания за крепко здраве и изобилни сили в благодатното и високоотговорното Ви архиерейско служение в Божията Църква. Нека Всеподателят всякога Ви укрепва с могъщата Своя Десница и щедро Ви дарува божествената Си благодат, та въздигнат духовно от нея да продължите да украсявате живота си и Вашето църковно служение с още много и доброполезни дела за прослава на Божието име и за успеха на мисията на Църквата в нашия свят. В досегашния Ви житейски път като монах, клирик и архиерей на св. Христова Църква Вие преминахте достойно всички етапи на йерархическото израстване, за да бъдете определен от Свещеноначалието за управляващ делата на братската Украинска православна църква – Московска патриаршия, която, по Божие допущение, през последните десетилетия преживява тежък период от своята вековна история. Църква, която е винаги в нашите мисли и в нашите сърца, и за която всякога ние отправяме своите горещи молитви за възстановяването на нейното пълно единство и за успеха на богоотредената ѝ мисия. Ние високо ценим и дълбоко уважаваме трудовете Ви на попрището на богословската наука и на църковната просвета. Като високообразован духовник, достоен възпитаник на славната Московска духовна академия и семинария, днес Вие имате високата чест, но и тежката отговорност да възглавявате друга от достойните духовни школи – Киевската духовна академия и семинария: школата, където някога получиха богословско образование и мнозина от архиереите, клириците и преподавателите по богословие в България. Радваме се, че и под Вашите грижи тази вековна духовна школа на Руската православна църква, която съвсем скоро отбеляза своята 400-годишнина, продължава да работи с успех, като обучава и възпитава нови предани труженици на църковно-богословското поприще. Ваше Високопреосвещенство, Позволете ми да засвидетелствам още веднъж пред Вас нашите и на Св. Синод на Българската православна църква най-топли и братолюбиви чувства, като за пореден път бихме желали да подчертаем и своята любов към светата Украинска православна църква и към православния украински народ, с когото традиционно, по съвета на апостола, ни свързва „единството на духа чрез връзките на мира” (Еф. 4:3). Нека този Ваш личен празник да бъде и още едно свидетелство за нашия общ път в Господа, за любовта и единството на нашите православни църкви и нашите народи.

Божият мир и Неговата велика милост, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

За много и благословени години!

Ваше Високопреосвещенство,

в израз на нашата братска в Господа обич и уважение, Св. Синод на Българската православна църква реши да Ви удостои с орден „Св. св. Кирил и Методий”, първа степен, който имаме честта да Ви връчим, а лично от наше име моля приемете този енголпион с образа на Св. Димитър Басарбовски, покровител на богохранимата ни Русенска епархия, който да бъде Ваш молитвен застъпник пред Господа! На многая лета Високопреосвещенни Владико!



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)