„Монтюпе“ обеща програма срещу замърсяването на въздуха в Русе

Новините

18-07-2017, 16:30

Снимка:

МОСВ

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Два тона гориво без документи хванаха русенските митничари

Ще я направи до седем дни

В 7-дневен срок „Монтюпе“ ЕООД ще представи инвестиционна програма срещу замърсяването на въздуха в Русе. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов след срещата с ръководството на дружеството. За мерки срещу замърсяването ще бъдат инвестирани 5 млн. евро в следващите година и половина. Ние ще контролираме строго сроковете за изпълнение, за да гарантираме на хората в Русе решаването на проблема със замърсяването на въздуха, каза министър Димов. Според него при всяко просрочване ще бъдат налагани санкции. До края на годината се очаква да бъдат реализирани краткосрочните мерки. Предприятието трябва да спазва еконормите и законодателството, както го прави в заводите си във Франция и Канада, подчерта той.

 

„Монтюпе“ ще трябва да въведе собствена система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух, която да дава данни в реално време на населението в Русе. Министър Димов обяви, че през есента отново ще посети града, за да провери изпълнението на програмата. 

 

Проблемите на „Монтюпе“ ЕООД са свързани с необхващане на всички източници на емисии от вентилационната система и неефективни вентилационни и пречиствателни съоръжения. За да се осигури работната среда, дружеството прибягва до използване на нерегламентирани източници за изпускане на непречистени емисии – врати, прозорци, жалузи, противопожарни клапи и т.н.

 

Нарушенията са от 2012 г. до сега. Сигналите за неприятни органични миризми в източната част на град Русе зачестяват след разширението и увеличаване на капацитета на инсталацията  за леене на алуминий (от 488 т на 840 т на денонощие).


За констатираните нарушения на „Монтюпе“ ЕООД са наложени имуществени санкции на общ размер 815 387 лв. 


През февруари дружеството е внесло уведомление за инвестиционно предложение „Модернизация на вентилационна система и нови спомагателни дейности към предприятие за производство на автомобилни компоненти от алуминиева сплав“.  Процедурата по преценяване на необходимостта от ОВОС е в ход .  Провеждат се консултациите с РЗИ – Русе, община Русе и Дирекция „Инспекция по труда” – Русе.

 
На срещата присъстваха още депутатът от Обединени патриоти Искрен Веселинов, областният управител Галин Григоров и директорът на РИОСВ-Русе Любомир Атанасов.

 

 Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"