Абитуриентите да подадат декларация в НАП за здравно осигуряване

Парите

17-07-2017, 12:58

Снимка:

НАП Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Световната банка: Русе е образец за ефективност при изпълнение на договори

Лице, не платило осигуровките за здраве в рамките на 3 месеца за период от 36 месеца, губи пациентските си права

       До 25 юли около 1500 младежи, които тази година са завършили средното си образование в региона, трябва да подадат в офиса на НАП в Русе декларация образец 7 за своето здравно осигуряване.  Младите хора трябва да заплащат сами здравните си осигуровки до постъпването на работа, а бъдещите студенти до записване във висше учебно заведение, редовна форма на обучение в страната или чужбина. Те следва да внесат първата си вноска за м. юли в размер на 18.40 лв. до 25 август, а за август - до 25 септември и т.н., за да не  загубят здравно-осигурителните си права.

       От НАП напомнят, че лице, което не плати осигуровките за здраве в рамките на 3 месеца за период от 36 месеца, губи пациентските си права. Допустимо е вноските да се платят и за двата месеца наведнъж, но върху сумите ще бъде начислена лихва за периода. Важно условие, преди плащането, е подаването на посочената декларация образец 7 в офис на НАП по постоянен адрес на задълженото лице  в  срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението му за осигуряване. Здравните вноски се превеждат по отделна сметка, указана във всеки офис на НАП, с код за вид плащане: 56 11 11. Ако все пак младежите пропуснат да внесат навреме своите здравни осигуровки, преди да го направят е задължително да проверят актуалния размер на вече начислената лихва за забавяне. Това може да стане в офисите на приходната агенция или от нейния сайт  www.nap.bg  в рубриката „Справка за здравноосигурителен статус“. Размерът на дължимите здравни вноски може да се консултира и на тел. 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона.

          Офисът на НАП в Русе препоръчва на младите хора още при първото си посещение в него да носят личната си карта и да си извадят ПИК, за да получат достъп до е-услуги на агенцията. Персоналният идентификационен код ще им позволи да подават декларации, да правят различни  справки  за здравен и трудово-осигурителен статус, за лихви по забавени плащания и много други.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)