Четвърта Международна лятна академия "Алегра" от 13-ти до 24-ти юли в Русе

Мисия

16-07-2017, 10:25

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Драгуни от САЩ идват с бойна техника в Русе

Ще се обучават 61 млади музиканти от 19 държави, 20 от които са участници от България

В Доходно здание се проведе пресконференция по повод Международна лятна академия „ISA Allegra“ 2017, чийто домакин ще бъде Русе за четвърти пореден път. На нея присъстваха началникът на отдел „Култура“ в Община Русе Ива Чавдарова, Петър Найденов, соло челистът на Виенската държавна опера и на Виенската филхармония Петер Сомодари и клавирното дуо Любен и Аглика Генови.

„Като русенец, с гордост мога да заявя, че Академията, превърнала се в традиция е един успешен модел в културния туризъм на града“, заяви г-н Найденов. Тази година тя се провежда от 13-ти до 24-ти юли, давайки възможност на млади музиканти да черпят нови идеи и вдъхновение, да се срещат с опитни известни професионалисти и колеги – музиканти и да натрупат собствен опит като диригенти, солисти или партньори в камерен ансамбъл.

В предвидените шест майсторски класа: виолончело, пиано и клавирни дуа, цигулка, кларинет, класическа китара и хорово дирижиране ще се обучават 61 млади музиканти от 19 държави, 20 от които са участници от България. За първи път в „Алегра“ ще се обучават музиканти от Чехия, Унгария, Естония и Холандия. Всички те ще имат изключителната възможност да придобият ценен опит и да усъвършенстват уменията си под вещото ръководство на изтъкнати имена от световна величина. Сред лекторите са вече познатите от миналогодишното издание проф. Андреас фон Вангенхайм (китара), клавирното дуо Генова & Димитров и кларинетистът проф. Фабио Ди Казола. В преподавателския екип ще се присъединят още проф. Себастиан Хаман – цигулка, Петер Сомодари – виолончело, проф. Маркус Утц и проф. Дени Руже – хорово дирижиране.

Лятна академия „Алегра“ ще даде шанса на публиката да се наслади на 8 концерта. Освен традиционните заключителни концерти на отделните 6 майсторски класа, които ще са с вход свободен и ще се провеждат ежедневно, започвайки от 19 юли, в програмата са предвидени и още 3 изключително атрактивни концерта, на които като солисти на русенска сцена ще излязат самите преподаватели в академията, както и именити гост-музиканти.

На 17 юли от 19:30 ч., в зала „Европа“, рецитал ще изнесат пианистите Аглика Генова и Любен Димитров. Известното клавирно дуо ще представи своя прочит на произведения от Шуман, Дебюси и Барбър. На следващия ден, 18 юли, от 19:30 ч., в зала „Европа“, ще се състои Камерен концерт на преподавателите: Екатерина Фролова – цигулка (Виенска филхармония), Арата Юми – цигулка, лауреат на конкурса Виенявски, Румяна Найденова – виола (Опера Цюрих), Петер Сомодари – виолончело / соло челист на Виенска филхармония, Фабио Ди Казола – кларинет (Висше училище по изкуствата Цюрих) и Петър Найденов – контрабас (Люцернски симфоничен оркестър). Те ще изпълнят квинтети от Карл Мария фон Вебер и Антонин Дворжак.

На 19 юли, когато започват заключителните концерти на майсторските класове, ще се състои и рецитал на китариста Андреас фон Вангенхайм – от 19:30 ч. в зала „Европа“. Той ще заплени публиката с майсторските си изпълнения на произведения от Бах, Хайдн, Сор, Мориконе, както и със свои композиции.

Пълната програма на Международна лятна академия Алегра: www.isa.allegra.com. Билети за концертите на 17, 18 и 19 юли може да се закупят на каса „Опера“.

Международна лятна академия „Алегра“ е идея и проект на Петър Найденов – випускник на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, соло контрабасист на Люцернския симфоничен оркестър и преподавател във Висшето училище по изкуства в Цюрих. Академията се осъществява с финансовата подкрепа на Община Русе по Програма „Култура“, Фондация „Америка за България“ и Министерството на културата и със съдействието на НУИ „Проф. В. Стоянов“, Русенски университет „Ангел Кънчев“, хотелите „Вега“ и „Дунав Плаза“, както и механа „Чифлика“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов