Съдът отмени част от критериите за прием на първокласници в София

Животът

15-07-2017, 10:40

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Прокуратурата също оспорва приетите от Столичния общински съвет правила за първокласниците

Административният съд отмени част от критериите за прием на първокласници в София - предимствата настоящ адрес и месторабота на родител в района на училището, както и част от социалните критерии. Решението е по жалба на родители. Прокуратурата също оспорва приетите от Столичния общински съвет правила за първокласниците. Решението на Административния съд ще бъде обжалвано, заяви в БНТ директорката на дирекция "Образование" в Столичната община Мария Минчева.

Ние сме в много добър диалог с министър Вълчев и екипа му и в момента съвместно със Столична община се подготвят промени в Наредба 10, защото за всички е ясно, че системата за първокласници, която е приета от Столичен общински съвет изцяло е подчинена на Наредбата. В момента се обсъжда възможността да има уседналост, да няма възможност родителите няколко дни или месец, преди да започне кампанията за първи клас, те да променят настоящия си адрес, което се случи в сегашния прием, коментира Мария Минчева.


Както Столична община, така и останалите институции следва да се съобразят с решението на съда, каза още г-жа Минчева. Дирекция "Образование" иска в новата наредба да няма критерий "месторабота", тъй като тя е оспорена от Административния съд.

Относно социалните критерии Минчева заяви, че те са широко подкрепени от родители. Ако съдът счете, че те са незаконосъобразни, те ще бъдат премахнати от настоящата разработка.

От дирекция "Образование" се надяват, че до 15 септември наредбата ще бъде готова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов