Започна международният фестивал „3D-светове в градския щрих на Русе“

Мисия

06-07-2017, 12:47

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Експерти на РИОСВ-Русе спасиха млад бял щъркел

Той се изпълнява от Сдружение „Асоциация Европейски младежки път”, с подкрепата на Програма „Култура“ на Община Русе, Общинска фондация „Русе град на свободния дух“ и спонсори

С кратка церемония, Ирена Петрова – директор дирекция „Култура и образование“ откри творческата работа на първия за града ни фестивал за улично изкуство „3D-светове в градския щрих на Русе“.  Четири  творчески територии са обособени на пл. „Свобода“, където започнаха своята работа майстори на триизмерни улични картини, които създават авангардни оптически илюзии.

Вера Богати от Италия, Рубен Понсиа от Холандия, Адриана Гарсия и Карлос Гарсия от Мексико са именити художници, чиито стрийт арт произведения са допринесли за световната слава на градове като Лондон, Мелбърн, Берлин, Сао Паоло и Ню Йорк, поставени в топ 5 на класацията на градовете с най-вдъхновяващо улично изкуство.  Те ще творят до неделя на тема „България и Русе в 3D ракурси“ и същевременно ще бъдат ментори на младежка и детска академия „3D –пространствено рисуване и перспектива“ и „3D –пъзели“. Младежката академия е за ученици от специализирани класове и школи по изобразително изкуство, а детската работилница за триизмерни пъзели е отворено ателие. Предвид спецификата на творческа работа в двете академии, участието в тях ще става с предварително записване на електронна поща - rusefreespiritcity@gmail.com до 17:30 часа в петък, 07.06.2017г.

Академията „3D–пространствено рисуване и перспектива“ ще се проведе в 2 дни - събота и неделя от 10:30 до 12:30 часа, а академията за конструиране на 3D –пъзели ще се проведе в събота от 17:00 до 19:00 часа в шатри, на алеята пред хотел „Дунав плаза“. В неделя аниматорна група „Веселяците“ ще забавляват децата и младежите от 12:00 до 13:00 часа. Всеки желаещ ще може да се снима с героите от филма „Калинката и Черния котарак“. Участниците в академиите ще бъдат отличени с грамоти и награди, в рамките на финалната церемония на 09.07.2017. от 18:30 часа. 

Поредният модерен градски фестивал за съвременно изкуство „3D-светове в градския щрих на Русе“ е проект, който се изпълнява от Сдружение „Асоциация Европейски младежки път”, с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Община Русе, Общинска фондация „Русе град на свободния дух“ и спонсори. 3D-рисуването се осъществява с подбрани от авторите биологични багри на конкретни производители върху специален линолеум, не уврежда градската среда и съприкосновението с тях не предизвиква алергии и други реакции.

Създадените произведения ще останат на местата, където са сътворени до края на месеца, а след това ще бъдат предадени в собственост на Община Русе.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов