Ректорът проф. Велизара Пенчева гостува на Санктпетербургския държавен технологичен институт

Животът

06-07-2017, 12:39

Снимка:

Пресцентър Русенски университет

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Два мача от Световното Гранд При по волейбол за жени ще се играят в Русе

Билатерално споразумение по програма Еразъм+ с този университет е подписано през 2015 г.

През периода 26 юни - 1 юли 2017 г. ректорът на Русенския университет проф. д-р Велизара Пенчева беше на работно посещение по програма Еразъм+ в Държавния технологичен институт в Санкт Петербург, Русия. Тя беше придружавана от заместник-ректорите проф. Пламен Кангалов и проф. Юлиана Попова, както и от директора на Филиал Разград доц. дн Станка Дамянова. Билатерално споразумение по програма Еразъм+ с този университет е подписано през 2015 г. в областта на химичните технологии и биотехнологиите, а от близо 10 години филиалът в Разград сътрудничи с руския университет по научни проекти в рамките на 7-ма рамкова програма.

            Санктпетербургският технологичен институт е едно от най-старите висши училища в Русия, създадено през 1828 г. В него е преподавал създателят на периодичната система на химичните елементи Дмитрий Менделеев, като в момента една от аулите на университета пази реликви от времето на великия химик, а в двора на университета се издига негов паметник. Преподавател в университета е бил и бащата на настоящия руски премиер Медведев.

            Българската делегация беше посрещната от ректора на Санктпетербургския технологичен институт Андрей Павлович Шевчик – доктор на техническите науки, който представи профила на висшето училище. От своя страна проф. Пенчева изтъкна силните страни на Русенския университет и неговата водеща роля в Дунавския регион.

            Двамата ректори очертаха областите на по-нататъшно сътрудничество между двата университета: обмен на студенти и преподаватели, участие в конференции, съвместни публикации, работа по образователни и научни проекти и др.

            Ректорът на Санктпетербургския технологичен институт отправи покана към българските си колеги да вземат участие в отбелязването на 190-годишнината на руското висше училище, което ще се състои през ноември 2018 г. Тогава ще бъде открита и напълно обновената сграда на ректората, която в момента се възстановява след пожар и в която от руското правителство са инвестирани около 30 милиона евро.

            По време на обиколката на българската делегация в кампуса на Санктпетербургския технологичен институт бяха посетени две лаборатории, в които се осъществяват иновативни разработки в областта на биотехнологиите, напр. нова формула на лекарство против онкологични заболявания. Лабораториите съдържат оборудване от най-висок клас и са финансирани с по 5 млн. евро за всяка от тях след спечелен конкурс от страна на руските колеги.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов