Самодейци от Долна Студена възстановиха обичая „жътва“

Русе Лайф

06-07-2017, 12:31

Снимка:

Пресцентър Община Ценово

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Експерти на РИОСВ-Русе спасиха млад бял щъркел

Най-малката участничка във възстановката бе 12-годишната Кристияна

Певческите групи „Латинка“ и „Славейче“ активно се включиха във възстановяването на ритуала „жътва“ в Долна Студена. Самодейците, пременени в традиционните за района манастирски носии, и със сърпове на рамо, се превъплатиха в ролята на жътвари. Най-малката участничка във възстановката бе 12-годишната Кристияна, дъщеря на земеделския производител Георги Григоров.  С песни и танци жътварите се отправиха към масивите, засети с пшеница.

Празникът започна с ритуала „зажънване“. Жътварките поднесоха първия сноп от отрязани класове на стопанина с наричания за здраве, плодородие и берекет. Както повелява традицията земеделският производител пусна в кърпата, с която бяха увити житните стръкове парички, за да е доходна годината. След това всички присъстващи отчупиха по залък от дъхавата питка с мед, за да е хлебно зърното и богата реколтата. Жътварски песни огласиха окъпаното от слънчеви лъчи безкрайно златно поле. Минути по-късно в пшеничния масив навлезе и съвременната техника, с която ще се прибере наспорилата реколта. Пред машините участниците във възстановката плиснаха менче с вода, за да е спорна жътвата. Предварителните прогнози бяха средните добиви от пшеница да надхвърлят 650 кг/дка, но заради падналите валежи и бурния вятър през последните дни резултатите ще бъдат по-ниски.

Празникът продължи в стопанския двор на земеделския производител Георги Григоров. Той посрещна жътварите като скъпи гости. Веселбата и наздравиците продължиха до късна доба, защото хората, които истински работят, могат да се веселят от сърце.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов