Български и румънски експерти нищиха антикорупцията

Новините

05-07-2017, 13:00

Снимка:

Пресцентър Областна управа

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Елга Цонева е новият заместник-председател на Административен съд – Русе

Ще се реализират съвместни инициативи

Вчера  се проведе информационна среща, организирана по инициатива на Областна администрация  Русе, Асоциация „Прозрачност без граници“ и със съдействието на Лили Ганчева, изпълнителен директор на „Еврорегион Данубиус“, съобщиха  от Областна управа.

На срещата беше поканена и участва румънска делегация, водена от  Нику Мърдале, координатор за изпълнение на Националната стратегия за Антикорупция в Окръжен съвет Гюргево, а основни докладващи бяха комисарите Мариус Гаврила и Петрика Кълкъй от Окръжна служба за Антикорупция – Гюргево и Михаела Кристя, обществен мениджър в Окръжен съвет Гюргево.

Екипът на Асоциация  „Прозрачност без граници“ беше ръководен от изпълнителния ѝ директор  Калин Славов. Модератор на срещата беше Валентин Колев, заместник -областен управител. Участваха и членовете на Областните обществени съвети за прозрачност и гражданско наблюдение и за превенция и противодействие на корупцията Русе.

Румънските гости представиха информация за изпълнението на Националната Стратегия за Антикорупция в Румъния и споделиха добрите практики за превенция и борба с корупцията на ниво местна власт. Те отбелязаха, че вече седма година развиват съвместна дейност, регламентирана в протокол между Главна дирекция за Антикорупция и Окръжен съвет Гюргево.

От Асоциация „Прозрачност без граници“ презентираха инициативата „Индекс на Местната система за почтеност“ и запознаха присъстващите с основните резултати и изводи от Индекса за 2016 г. в Община Русе.

Разглежданите теми предизвикаха оживена дискусия и на зададените въпроси, отговориха румънските гости и експертите от София. Ръководителите на екипите, участващи в срещата се обединиха около мнението за полезността на форума.

Беше предложено  включване на клауза към  действащо Споразумение между Областна администрация Русе и Окръжен съвет Гюргево за периода 2014-2020 г. за реализиране на съвместни инициативи, подпомагащи превенцията и противодействието на корупцията в двата региона.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов