ГЕРБ: Работим активно всеки български гражданин да бъде грамотен

Липсата на образование води до конфликти, до безработица и престъпност

Работим активно всеки български гражданин да бъде грамотен, да бъде полезен за себе си и за цялото общество, заявиха в декларация от ПГ на ГЕРБ. Позицията беше прочетена от парламентарната трибуна от Галя Захариева.
Приетият с решение на Министерския съвет механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца в задължителна предучилищна и училищна възраст е една от стъпките за изпълнение на категоричния ангажимент на ГЕРБ и правителството за преодоляване на неграмотността с цел по-добър живот и икономически растеж, посочи Захариева.
Липсата на образование води до конфликти като в Асеновград или в Столипиново, до безработица и престъпност, отбеляза тя и добави, че високите доходи и стабилната икономика се постигат само с качествено образование. "Не можем да си позволим да харчим държавен и обществен ресурс в подкрепа на семейства или групи от обществото, които не изпълняват конституционните си задължения да изпращат децата си на училище, но сме длъжни да осигурим достатъчно механизми, така че всяко дете още на този 15 септември да влезе в детската градина или в класната стая и да остане там", заявиха от ГЕРБ. Според управляващите приетият от МС механизъм е мярка в тази посока.
Документът изисква ангажираност на всички институции в образованието, социалната система и на полицията в помощ на семействата, децата и учениците, отбеляза Галя Захариева. Във всяко населено място с училище до 20 август ще бъдат сформирани екипи, които ще работят за това всяко дете да е в детската градина или в училището, посочи тя. Екипите трябва да установят децата и учениците, които изобщо не са ходили на детска градина или училище, както и тези, които са спрели да ги посещават междувременно. Те трябва да установят и за кои деца съществува риск да напуснат образователната система и да се предприемат мерки за допълнителна подкрепа, обясни Захариева.
До 31 август кметовете на общини трябва да изготвят списък на децата, които е трябвало още миналата година да тръгнат на градина или училище, но не са били записани. Екипите ще посещават домовете, ще разговарят с родителите, ще бъдат привлечени и медиатори от местните общности. Събраната информация ще бъде предоставена на кметовете на общините, за да санкционират нарушенията на Закона за предучилищното и училищното образование, посочи още Захариева. Ако някои от децата не са открити на адресите, ще се търси съдействие от управленията на МВР за установяване на местопребиваването им, добави тя.
ГЕРБ обеща и двойно увеличаване на учителските заплати за четиригодишен мандат, всяка година 330 млн. лева инвестиции в образованието, посочи Захариева и декларира, че това е твърд финансов и политически ангажимент за мотивирани учители и за по-добро образование.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)