И от УМБАЛ „Медика“ казаха „Не на насилието“ с декларация

Новините

04-07-2017, 16:21

Снимка:

УМБАЛ „Медика“

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Елга Цонева е новият заместник-председател на Административен съд – Русе

Лекарите: Днес ние, медиците, сме обединени повече от всякога и сме твърдо решени да се противопоставим на тези отрицателни тенденции

Днес по обед пред УМБАЛ „Медика“ се събраха лекари, които ясно да заяват позицията си против насилието над тях. Д-р Кожухаров, управител на КОЦ Русе заяви: „Това е протест на русенските лекари, свързан с рецидивите над медицинския персонал, при изпълнение на служебния си дълг в болница „Шейново“, град София, по време на дежурство.“ Той даде думата на д-р Димова, за да прочете декларация от името на русенските лекари от Център за психично здраве, Белодробната болница, Лечебни заведения „Медика“ и КОЦ-Русе.

„Декларация – Не на насилието

Уважаеми колеги, Уважаеми пациенти,

Ние лекарите от Русе, протестираме срещу насилието, упражнено срещу наши колеги. Д-р Албена Гагова е пострадала при изпълнение на служебния си дълг. Ние изразяваме възмущението си, както при това нападение, така и при всяко насилствено действие, извършвано срещу всеки на работното му място. Въпреки, че от 2015 година, нападението срещу лекари е криминализирано, няма осъдени срещу тези деяния. Проблемите продължават и негативизма срещу нашето съсловие достига застрашителни размери, подкрепяно от медиите и бездушието на политиците. Днес ние, медиците, сме обединени повече от всякога и сме твърдо решени да се противопоставим на тези отрицателни тенденции, като решително казваме „не „ на всички опити за дискредитиране на благородната ни професия! Не, на насилието срещу колеги! Не, на агресията срещу лекари! Ние настояваме пред Правителството, да вземе решителни мерки, използвайки законни инструменти, за прекратяване на случаите на насилие над медицински лица. Обръщаме се и към обществото, като го призоваваме да уважава труда на своите лекари и представителите на медицинското съсловие. Ежедневните грижи, които полагаме за Вас, нашите пациенти, ние се трудим неуморно, за да сте добре Вие при всички проблеми в здравната система. Обръщаме се към всички Вас, за повече  разбиране, човечност и уважение!

На протеста присъстваха освен известни русенски лекари, сестри и помощен персонал и много медии. На финала д-р Кирил Панайотов, управител на УМБАЛ „Медика“ Русе, благодари на колегите си за заетата от тях гражданска и професионална позиция.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов