Доброволци чистиха дунавските острови, събраха 130 чувала с отпадъци

Лек превес имаха мъжете

130 чувала с отпадъци събраха доброволци в 10-тата акция по почистване на дунавските острови, организирана от ТД Приста. Акцията, която се проведе през уикенда (2-3 юли) на островите Алеко и Мишка, е част от проекта „Дунав – синьото училище“, финансиран от VIVACOM Регионален грант. На 1-ви юли участниците чистиха на остров Алеко, където събраха 75 чувала с отпадъци и то в най-топлия ден тази година! Прохлада и отмора те намираха в плитчините по Дунав. Доброволците бяха на  палатки край Ряхово и на 2-ри юли продължиха към остров Мишка, където събраха още 55 чувала с отпадъци. Отпадъците бяха събирани разделно в два вида чували: в бели чували се събираха пластмаса и метал, изглеждащи годни за рециклиране, а в черни – всичко останало. Около 50% от събраните отпадъци са рециклируеми и предстои да бъдат извозени до пункт за рециклиране.

В акцията участваха 31 души, 25 от които – доброволци, останалите 6 – инструктори по туризъм и други придружаващи лица (шофьор, капитан, мед. лице). 48% от участниците дойдоха от Русе, 29% – от София, 13% – от Тутракан и 10% от Стара Загора. За 68% от хората (21 души) това беше първо участие в акция на ТД Приста за почистване на Дунавските острови. В акцията лек превес имаше силният пол – 19 мъже (61%), докато дамите бяха 12 (39%), но се трудиха не по-малко усърдно. ТД Приста започна  акциите по почистване на Дунавските острови преди 2 години. През 2015 г. се проведоха 7 акции по почистване на островите Батин, Люляка, Алеко и Мишка, като бяха събрани общо 904 чувала с отпадъци, 630 (или 69.7%) от които – рециклируеми (603 чувала – пластмаса, 27 – стъкло) и отделно – едрогабаритни отпадъци с обем за около 20 чувала. Акциите през 2015 г. се реализираха по проекта „Заедно за устойчиво развитие на Дунавските острови“, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИП 2009-2014 г. Те бяха с обща продължителност 20 дни, а участие в тях взеха общо 156 души, 120 от които – доброволци и 36 – експерти и други придружаващи лица. През 2016 г. ТД Приста продължи с акциите по почистване, като проведе две такива – една на островите Алеко и Мишка и една – на Батин и Люляка.

Следващия уикенд, 7-8 юли, предстои да се проведе още една акция по почистване, този път на островите Вардим и Люляка. Идеята е доброволците да тръгнат от Свищов в събота сутрин и да стигнат до Русе в неделя. Записването за тази акция приключи – 20 доброволци вече са заявили присъствието си. Тази година акциите по почистване на островите, организирани от ТД „Приста“ се реализират по проекта „Дунав – синьото училище“, финансиран от VIVACOM Регионален грант. По проекта са предвидени още практически дейности по обучение и опазване на местообитания и видове в защитените местности Калимок-Бръшлен и блато Кайкуша.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов