„Дунав“ АД приключи дейностите по проект „Заедно можем повече“

Парите

02-07-2017, 09:00

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Старейшините ГЕРБ- Русе ще имат приемни за граждани на 29 юни

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд и Инициативата за младежка заетост

Бенефициентът „Дунав“ АД приключи дейностите по проект „Заедно можем повече“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от  Европейския социален фонд и  Инициативата за младежка заетост. Общата стойност на проекта е 356 410,00 лв. 

Срокът на реализация е 10 месеца и с допълнително споразумение от 04.01.2017 г. този срок бе удължен с още 5 месеца. Ръководител на проекта е инж. Малинка Антонова, която днес представи извършените дейности по него през изминалия период с начало  месец април 2016 година. 

Целта на проекта е активиране и интеграция в заетост на младежи до 29г., които не са нито в образование или обучение, нито в заетост, вкл. Не са регистрирани като безработни лица в Агенция по заетостта.             

Специфичните цели на проекта са: 

Идентифициране и  мотивиране за активно поведение на пазара на труда на неактивни младежи от целевата група, с последващи дейности за включване в продължителна заетост, обучение или връщане в образование;

Улесняване на прехода от образование към заетост на младежите с неуспешна реализация на пазара на труда;

Включване в обучение, първи/нов шанс за работа, както и  придобиване на професионални умения и квалификация или насочване към връщане в образователната система на младежите, които не са нито в образование или обучение, нито в заетост, вкл. не са регистрирани като безработни лица в Агенция по заетостта.

По проекта се предвиждаше да бъдат идентифицирани 100 (сто) младежи, които да изберат една от следните възможни „пътеки“ за активиране: 

Връщане в образователната система;

Регистриране в Дирекция „Бюро по труда“;

Насочване към включване в професионално обучение последните професии и специалности:

– Професия: Строител

– Специалност: „Мазилки и шпакловки”

– Специалност: „Вътрешни облицовки и настилки”

– Професия: Машинен оператор

– Специалност: Машини и съоръжения за заваряване

 

Насочване към реализация на пазара на труда след успешно завършване на обучението за професионална квалификация.

За осъществяване на проекта бяха изпълнение следните дейности:

 

Идентифициране и активиране на младежи;

Предоставяне на мотивационно обучение;

Обучение за придобиване на професионална квалификация;

Наемане на работа на лицата от целевата група;

Идентифицирането на целевата група чрез индивидуалния подход на екипа от психолози и консултанти и отчитайки специфичните характеристики на всяко отделно лице спомогнаха за правилното им насочване към възможните пътеки, който предостави проекта.

 

Дейностите по проекта допринесоха за постигане на целите по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси 2014-2020 за подобряване достъпа до заетост и качеството на работните места, както и устойчивото интегриране на младите хора на пазара на труда.

 

Бенефициентът „Дунав” АД за периода на проекта постигна следните резултати:

 

Идентифицирани 100 лица от целевата група;

Преминали мотивационно обучение – 72 лица;

Върнати в образователната система – 28 лица;

Регистрирани в Дирекция Бюро по труда – 24 лица;

Преминали професионално обучение – 48 лица, от които в специалност „Мазилки и шпакловки“ – 12 лица, специалност „Вътрешни облицовки и настилки“ – 12 лица, специалност „Машини и съоръжения за заваряване“ – 24 лица.

Наети на работа от целевата група – 40 лица във фирмите „Дунав”АД и „ЕР ЕНД ТИ” ЕООД – гр. Русе.

Успешно приключилите мотивационно и професионално обучение младежи получиха следните документи: 

Сертификат за мотивационно обучение;

Удостоверение за професионално обучение;

Свидетелство за правоспособност по заваряване;

Бенефициентът „Дунав” АД – гр. Русе благодари за подкрепата на всички кметове на селата от област Русе, директорите на основни и средни училища, на служителите от Бюро по труда – гр. Русе, на Партнъора „ЕР ЕНД ТИ” ЕООД – гр. Русе, на екипа за организация и управление, на психолозите, консултантите и преподавателите, и на всички младежи включили се в проекта. 

Инж. Хинков, партньор по този проект и един от собствениците на „ЕР ЕНД ТИ“ ЕООД , се присъедини също с благодарност към презентацията по проекта. Той сподели още, че от 20 много добре обучени заварчици-практици, са назначени всички в изпитващата недоимък от към кадри българска фирма, изработваща съоръжения предимно за немския пазар. За съжаление, на този етап само 5, от най- добрите, са останали да работят в „ЕР ЕНД ТИ“. Останалите при първа възможност са напуснали и заминали за чужбина, където са приети и впечатляват с труда си местните работодатели.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов