РЗИ – Русе : Умната с алкохола в жегите

Новините

01-07-2017, 12:00

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Предупреждение за опасно високи температури за Русенска област днес

И спиртните и слабоалкохолните напитки водят до дехидратация, фалшиво усещане за охлаждане, повишаване на телесната температура

В сезона на отпуските много млади хора свързват доброто прекарване на ваканцията с по- чести поводи за употреба на алкохолни напитки. Но е необходимо да се имат предвид и някои от неблагоприятните ефекти на алкохола върху тялото, особено приет в твърде големи количества.

Опасност при много горещо време

В опасно горещото време трябва да знаем, че не всички напитки ни помагат да се преборим с жегата и обезводняването. Има такива, които вместо да ни освежат и охладят, увеличават чувството на жажда и повишават температурата на тялото.

Не е препоръчителна употребата на алкохол в жегите. Алкохолът води до допълнително разширяване на кръвоносните съдове, което ако се комбинира с другия вреден навик – тютюнопушенето, може да доведе до инсулт или до инфаркт.

Големите горещини са рискови момент за хората със сериозни сърдечно – съдови заболявания. В горещото време човек губи повече течности и ако не ги възстанови адекватно, най – често възниква хипотония, т.нар. падане на кръвното налягане или предколапсни състояния. Затова употребата на алкохол от хора със сърдечно – съдови заболявания е напълно противопоказно.

И спиртните и слабоалкохолните напитки водят до дехидратация, фалшиво усещане за охлаждане, повишаване на телесната температура, което се явява стресор за организма и може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Особено уязвими са възрастните хора, страдащите от хронични заболявания, подрастващите и бременните жени. Затова и се препоръчва консумацията на големи количества вода, напитки без кофеин, айрян и плодови сокове без добавена захар. Като е задължително да се увеличи количеството на приеманите течности.

Ефектите на алкохола

Липса на задръжки – първоначално алкохолът действа като стимулант и хората, които пият, може да се чувстват весели и развълнувани. Алкохолът, обаче, скоро намалява задръжките и затруднява преценката, което може да доведе до безразсъдни решения.

Опасност при шофиране – изключително важните способности за взимане на решения и умения, свързани с шофирането, са повлияни много преди да се появят физическите симптоми на интоксикацията



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)