Ценовските „Млади сърца“ и „Здравец“ от Искър се побратимиха

Русе Лайф

30-06-2017, 12:54

Снимка:

Пресцентър Община Ценово

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

„Танцова магия“-Ценово обра овациите на фолклорния събор „Леденика“

Гостите изненадаха домакините като им подариха кукла, облечена в народна носия, характерна за Плевенска област

Пенсионерите от клуб „Млади сърца“ в Ценово посрещнаха скъпи гости от град Искър. Инициативата за срещата се зародила преди няколко месеца от публикации във вестниците. Членовете на Пенсионерския клуб „Здравец“ от Искър проявили подчертано желание и интерес отблизо да се запознаят с дейността на сродната организация от долината на река Янтра. Последвала поредица от телефонни разговори и писма. И доброто намерение стигнало до успешна развръзка.

По стар български обичай, освен с традиционното „Добре дошли!“, гостите бяха посрещнати с китка здравец и питка с шарена сол и мед. Топлите прегръдки от самото начало на срещата бяха повече от красноречиво доказателство, че между двата пенсионерски клуба ще се намерят  много допирни точки, а първата сгледа ще е успешна. Председателката на „Млади сърца“ Румяна Иванова разказа за дейността на клуба, за възстановките на традиционни за региона обичаи, ритуали и празници. Гостите изненадаха домакините като им подариха кукла, облечена в народна носия, характерна за Плевенска област. Часовникът, който получиха пенсионерите от клуб „Здравец“, започна на отмерва времето на приятелството.

Като добри домакини членовете на „Млади сърца“ разведоха гостите си и ги запознаха с местните забележителности, разходиха се по алеите на новопостроения по европейски проект парк, разгледаха експонатите от етнографската сбирка в НЧ „Христо Ботев“. Хората от третата възраст отдадоха заслужена почит с минута мълчание и положиха цветя на Мемориала за загиналите за свободата на България. 

Изключително трогателно протече срещата между Донка Горанова от Искър и Атанас Димитров от Ценово. Двамата възрастни се видяха за първи път след раздяла от 60 години. От време на време се чували по телефоните, за да си честитят празници. Сълзите в очите и целувката показаха, че няма сила, която да изтрие незабравимите спомени във времето. Родителите на двете деца си изкарвали хляба като работници в Елено-твърдишкия балкан, но по-късно всяко семейство поело по пътя си, за да търси по-добро място за живеене.

Независимо от възрастта и побелелите коси, наздравиците и кръшните хора не спряха в продължение на часове. Младежкият дух и спомените през годините завладяха всички участници в срещата. Кметът на община Ценово д-р Петър Петров също уважи хората от третата възраст. Тай сподели, че общинската администрация е с лице към проблемите на пенсионерите и прави необходимото, за да превърне селата в още по-добри места за живеене и спокойни старини.

На раздяла домакини и гости си дадоха дума съвсем скоро да се видят отново, но в град Искър. Така още от първата среща между ценовските „Млади сърца“ и клуб „Здравец“ се зароди ново истинско приятелство, което със сигурност ще пребъде през годините.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов