Ценовчани сведоха глави пред паметника на Казака Матей

Новините

26-06-2017, 14:16

Снимка:

Пресцентър Община Ценово

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русе отново избухва в дъга от музика и цветове

За паметника на Казака Матей постоянни грижи полагат ученици, членове на клуб „Млад родолюбец“

140 години от гибелта на Казака Матей отбелязаха признателни жители на Ценово. Кавалеристът от първи разузнавателен ескадрон на 12 Драгунски полк под командването на ген. Александър   Арнолди е първата жертва от Източния /Русчушки/ отряд, преминал река Дунав при Свищов. В местността Драка баир в близост до Ценово башибозушки и черкезки банди организират засада и с руските освободители се завързва сражение. Поробителите са разбити и прогонени, но в битката смъртта си намира кавалеристът казак Матей Афанасиевич Смирнов. Малко по-късно отрядът освобождава Ценово и се насочва в посока към Бяла. На лобното му място е забит дървен кръст с надпис, който да напомня за саможертвата на руснака, дал живота си за свободата на братския български народ. 25 години по-късно пред 1902 г. прогнилият дървен кръст е заменен от каменна плоча, дело на местни каменоделци. Това е единственият паметник в община Ценово, свързан с Руско-турската освободителна война 1877/78 година. За паметника на Казака Матей постоянни грижи полагат ученици, членове на клуб „Млад родолюбец“. Специално за празника те боядисаха оградата и окосиха тревата около паметника. Събитията от този период са описани подробно в книгите на местния краевед Иван Томов.

В знак на признателност паметната плоча във формата на кръст беше обсипана с венци и цветя от общинската администрация, местната организация на запасното воинство, читалището, училището и пенсионерски клубове. Секретарят на читалището Веска Димитрова говори за подвига и саможертвата на хилядите знайни и незнайни воини, оставили костите си по бойните полета, за да я има и днес България. Празничната проява беше уважена от зам.-кмета на община Ценово Ваня Игнатова и служители на общинската администрация.

Тържеството продължи в салона на НЧ „Христо Ботев“. На 140-та годишнина от освобождението на Ценово от турско робство е посветена изложба от рисунки – дело на ученици от местното училище. В продължение на една седмица в киносалона ще има безплатни прожекции на филми, посветени на Руско-турската освободителна война. Киномаратонът започна с лентата „Свобода или смърт“.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов