"Светлописите“ на Зафер Галибов представят в Русе

Русе Лайф

25-06-2017, 09:00

Снимка:

РБ "Любен Каравелов"

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Психотренинг на тема: „Ефективна комуникация“ се проведе в ПГИУ – Русе

Книгата „Светлописите“ на Зафер Галибов - на 26 юни от 17:30 ч. в Регионална библиотека „Любен Каравелов“

Зафер Галибов е български фотограф-художник, доктор по Изкуствознание и изобразителни изкуства към Българската академия на науките  и  магистър по Културология. Автор е на множество изложби – над 20 в България и над 50 в чужбина,  сътрудник е на списание „Биограф“ и преподавател по фотография към Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Ето какво споделя авторът за „Светлописите“: Искам книгата за историята на българската фотография да се разпростре съзвучна с цялото многообразие на историята на цивилизацията като нейно неделимо цяло. Светлописите са индивидуалната памет на преживяното. Работата на милионите фотографи по света е начин да се управлява една машина на времето. Те ежедневно създават изображения в галерията на нравите като съчетават силно чувство за история и непреходни ценности в образи на един език, разбираем за всеки човек на планетата. 

В рамките на събитието ще бъде открита и фотоизложбата „Старите русенски фотографи“, представена от "Русчук.БГ". Експозицията показва оригинални фотографии от почти всички стари русенски фотографи. Проектът "Русчук.БГ "е дело на един малък ентусиазиран екип, който си поставя за цел да осветли историята на родния град, като събира информация, изучава и популяризира миналото на града.

 

Русе е един от първите български градове, в който прониква фотографията по нашите земи. Положението на града, като важно пристанище на  Дунав, административните му функции на вилаетски град и близостта до Букурещ го правят изключително привлекателен. Отначало тук преминават пътуващи фотографи, които пребивават за  кратко и снимат пред временни декори. Но още преди Освобождението в Русе отсяда трайно И. Рехнич (Рехниц). Отначало той има ателие в Галац, но около 1864 г. отваря фотоателие и в Русчук. В бр. 129 на вестник „Дунав” е отпечатано известие, в което има информация за работата на Рехнич като фотограф и за „новата“ му дейност- търговия с дрехи, обувки и др. в тогавашния Русчук. Франсоа Боайе (Франц Бауер) е имал фотоателиета в Букурещ и Гюргево. Около 1974 г. той също се установява в Русе. След Освобождението построява масивна сграда на ул. „Александровска“, в която урежда своето модерно фотоателие. Рудолф Либих идва в Русе заедно с руските войски по време на Освобождението. Купува стара къща на ул. „Княжеска“, където след това изгражда ново и модерно ателие. В края на XIX в. в Русе работят между 10 и 15 фотографски ателиета- на Фр. Бауер, С. Гелч, Р. Либих, М. Камерман, Хр. Дашков, К. Курциус, Й. Хабшийд, Г. Тодт, Вартанян, Габриелян, О. Месроб и др. Освен портретна фотография, те снимат и изгледи от града, река Дунав и околностите, фолклорни костюми и обичаи. Конкуренцията помежду им води до усъвършенстването и израстването на фотографите, като Русе се превръща в своеобразен фотографски център. Сведетелство за това са останалите многобройни снимки, запазили високото си качество над 100 години.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов