Представят книгата „Ветровете ни мраморни“ в Русе

Русе Лайф

23-06-2017, 16:11

Снимка:

РИМ

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Откъси от пиеси представят деветокласници от НУИ – Русе на 26 юни

Срещата ще се проведе във вторник, 27 юни, от 18.00 ч. в зала „Княз Александър I“ на Историческия музей

Регионален исторически музей – Русе и Дружеството на художниците организират представянето на новата книга на известния български писател Николай Табаков „Ветровете ни мраморни“. Срещата ще се проведе във вторник, 27 юни, от 18.00 ч. в зала „Княз Александър I“ на Историческия музей.

 

Николай Табаков е автор на романи и сборници с разкази – „Да рисуваш по водата” (1991), “Малката принцеса” (1998г.), “Изгубеното поколение” (1994г.), „Пинокио” (2001г.), „На всички местоимения” (2004г.), „Романът Ес” (2007г.), „Да“ (2011г.), „Няма да е все така” (2009г.), /награда за роман на 2009 г. от СБП/, „Византия“ 92014г.), Ветровете ни мраморни“ (2017г.).

 

За него проф. Георги Каприев казва: „За Табаков литературата е живот – нито повече, нито по-малко. Той внедрява в разказа си историите на Екзюпери, Мария Кюри, Хайдегер, Пикасо, майка Тереза, Джон Ленън, Жан Моне, Йоан Павел II, Айнщайн, Шарл дьо Гол, а редом с тях – на певеца Борис Христов, художника Иван Ненов, писателя Йордан Радичков, всички, които Боян Бенин, скулпторът, уж трябва да изобрази. Темата е европейското, неговата същина, критериите за наличието му и неговата сила. Тревога от настъплението на лесното, интелектуално и морално ленното, на правенето по калъп, унифициращото, униформиращото. „Ветровете ни мраморни“ е възхвала на същинските европейци, на европейското в неговото най-високо. И за това, точно за това е текст-тревога…“.

 

Представянето на книгата „Ветровете ни мраморни“ в Русе ще направи литературният критик Димитър Новков.Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден