Кметът Стоилов и зам.-кметът Кръстева пожелаха успех на математиците ни в Сингапур

Мисия

19-06-2017, 15:42

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

20 – годишен пиян шофьор спрян на пътя Русе – Бяла

Сингапурската международна олимпиада по математика е уникална концепция, не само тества способността да се решават задачи, но и уменията за работа в екип

Днес, кметът Пламен Стоилов и заместник-кметът Наталия Кръстева се срещнаха с тримата ученици, които ще участват в Международна олимпиада в Сингапур, придружени от ръководителя им доц. д-р Илияна Раева от РУ „Ангел Кънчев“. На срещата присъстваха още директорът на ПМГ „Баба Тонка“ Митко Кунчев и родителите на децата.

Тримата ученици от Математическата гимназия – Йордан Петков, Константин Георгиев и Станислав Григоров получиха покани за участие в Междунaродната олимпиада в Сингапур (SIMOC), която ще се проведе от 14 до 17 юли тази година. През 2017 г., в предварителния кръг, участваха повече от 22 000 ученици от 19 страни, в това число и русенските ученици от VI клас, като тримата бяха номинирани, благодарение на отличните резултати и спечелените медали. Това ще бъде първото участие на математици от гимназията в едно от най-трудните и престижни състезания SIMOC - за участие в него покани имат само ученици, спечелили бронзов, сребърен или златен медал.

Стоилов насърчи децата да бъдат уверени в знанията си, защото подготовката, която получават в ПМГ „Баба Тонка“ е отлична, благодарение на преподавателите, подкрепата на родителите и всеотдайността на ръководството на елитната гимназия: „Няма по-хубаво нещо за мен от това да научавам за успехите на русенските деца – нашето бъдеще и мотивация да градим добро настояще за тях“.

Г-жа Раева сподели, че учениците решават усърдно задачи всеки ден и имат изготвен дневен график с 6-часови упражнения дори и през лятото, а Кръстева отбеляза, че днешната среща е още един повод за мотивация, тъй като Община Русе винаги насърчава и цени успехите на русенските таланти.

В края на срещата, Стоилов подари на младежите знамето на Община Русе, като пожела да се представят достойно и преди всичко да се забавляват, като ги покани на среща и след олимпиадата.

Сингапурската международна олимпиада по математика представлява уникална концепция, която не само тества способността да се решават задачи, но и уменията за работа в екип чрез интерактивни игри и логически пъзели. SIMOC дава възможност за изява на младежи сред конкуренция от най-добрите математически таланти от цял свят. Концепцията включва три категории: индивидуален писмен конкурс за олимпиада по математика от 2-ри до 10-ти клас и две предизвикателства за работа в екип под формата на математическо състезание. Сред участниците в олимпиадата има представители от Сингапур, Малайзия, Индонезия, Виетнам, Хонг Конг, Камбоджа, Индия, Узбекистан, България, Мианмар, Китай, Монголия, Лаос, Русия и др. Първата такава олимпиада е проведена на 12 август 2015 г., когато участват тринадесет държави с 414 участници и над 350 родители и учители.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)