Общинската организация на пенсионерите в Ценово отчете дейността си

Финансовата подкрепа от общинския бюджет е между 500 и 1000 лева в зависимост от броя на членовете

Повечето от жителите в деветте населени на община Ценово са в пенсионна възраст. Независимо от това обаче, тук хората от третата възраст продължават да живеят пълноценно, да осмислят делниците и празниците. Макар и да прозвучи шаблонно, но в малките населени места жените и мъжете с посребрели коси не се отказват от младежкия си ентусиазъм и дръзновени мечти. Може би и затова ръководството на Община Ценово полага изключително много грижи и внимание за пенсионерите. По решение на Общинския съвет за всяка пенсионерска структура в населените места е предвидена субсидия, която да подпомага дейността на клубовете. Финансовата подкрепа от общинския бюджет варира между 500 и 1000 лева в зависимост от броя на членовете.

„Ръководството на общината отделя изключително много грижи за възрастните хора. Издръжката на пенсионерските клубове – осветление, отопление и консумативи, се поема изцяло от общинския бюджет. Повечето от клубовете са обзаведени с телевизори, кафемашини и пособия за занимателни игри. В клубната база любознателните могат да прочетат по няколко вестника“, сподели председателят на общинската пенсионерска организация Любен Атанасов. Повече от 400 души са активните членове в структурата, се посочва в отчетния доклад. Колкото и невероятно да звучи, но между клубовете не престава да се вихри истинска благородна надпревара, да се измислят нови и по-интересни инициативи, да се привлекат повече хора, да се отбележат по подобаващ начин годишнини и празници. По тази причина пенсионерските клубове отчитат изключително добро взаимодействие с ръководствата на общинските структури и местните читалища.

„Почти няма мероприятие, което да се организира без съдействието на пенсионерските клубове“, сподели председателката на клуб „Млади сърца“ Румяна Иванова. Важното е, че възрастните хора се включват с желание и твърдо са решили да възстановят до най-малката подробност автентичността на народните обичаи и традиции, характерни за региона,  и да ги завещаят на по-младите поколения. Пенсионерските клубове от община Ценово не спират да поддържат активни връзки със сродни организации от цялата страна. Трудно могат да се изброят наградите и отличията, спечелени от пенсионерските групи на различни регионални и национални прояви.

За никого те е тайна, че и проблемите, които отчитат клубовете не са малко. Колкото и невероятно да звучи, една от най-активните структури в село Караманово все още не разполага със собствена база. За всяко мероприятие се наема помещение, за което се заплаща наем. Едно от големите терзания на председателя на общинската организация е, че в голямо село като Долна Студена досега няма изградена пенсионерска структура. С тази задача се е нагърбил дори и кметът на населеното място Николай Николов. Материалната база в част от клубовете трябва да се подобри, защото в истинския смисъл на думата, в тях пенсионерите се чувстват като във втория си дом.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов