Представиха Стратегия за интелигентна специализация

Новините

14-06-2017, 19:01

Снимка:

Пресцентър Областна управа-Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Проф. д-р Самуил Рефетов ще посети Русенския университет

Свилен Иванов: Трябва по-настойчиво и с по-големи усилия да насочваме вниманието в сферата на иновациите за Русе и региона

Днес в Областна администрация Русе под председателството на Свилен Иванов, заместник- областен управител, се проведе заседание на Постоянната секторна комисия в областта на индустрията и новите технологии. Участваха  представители на Министерството на икономиката, отговорно за разработването и изпълнението на Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС). Те представиха напредъка по изпълнението целите на ИСИС, с фокус върху Северен централен район и област Русе.

В анализа си, Стефан Узунов от отдел “Иновации и предприемачество”, посочи, че България е в групата на плахите иноватори и заема предпоследно място в Европейския съюз, но по иновационна динамика е на 8-мо  място. Визията е България да направи до 2020 г. качествен скок в иновационното си представяне за справяне с обществените предизвикателства в сферата на демографията, устойчивото развитие, интелектуалния капитал и здравето на нацията.  Той представи още отчет за изпълнението на дейностите, финансирани от средствата на националния бюджет и европейските фондове.

Нулева активност за Северен централен район се отчита в проектиране и производство на високотехнологични продукти и/или участие в наднационална производствена верига. Максимална активност има при производството на базови елементи, детайли, възли и оборудване, вграждани като част от мехатронен агрегат или самостоятелно съставляващи такъв агрегат, персонална медицина, диагностика и индивидуална терапия, лечебни и лекарствени форми и средства, безжични сензорни мрежи и безжична комуникация/управление и производство на стоки и съоръжения с пряко приложение в тези сфери.

             Заместник- областният управител подчерта, че е необходимо Стратегията и възможностите, които предлага тя да бъдат популяризирани. Отбеляза още, че с всеобщи усилия трябва да се запознаят предприятията в Северен централен район с новите възможности за кандидатстване, защото иновациите са бъдещето на икономиката.

             Свилен Иванов информира присъстващите, че предстои подписване на споразумение с Окръжен съвет Гюргево и при провеждането на комисии, ще бъдат предлагани теми и включват експерти от румънската страна. Не на последно място той подчерта: Трябва по-настойчиво и с по-големи усилия да насочваме вниманието  в сферата на иновациите за Русе и региона“.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов