Зам.-кметът Григоров приветства участниците в 48-мото издание на събора „Златната гъдулка“

Участват над 650 участници: 30 групи за изворен фолклор, 40 групи за обработен фолклор, 26 индивидуални изпълнители

Днес, в Парка на младежта, заместник-кметът Иван Григоров приветства участниците в 48-мото издание на Фолклорен събор „Златната гъдулка“.

Господин Григоров заяви, че се чувства горд от това, че с всяка изминала година съборът става все по-пъстър и успешен. Той пожела здраве и благоденствие на стотиците любители на българския фолклор, а след неговите думи празничната програма продължи с участието на музикантите от оркестър „Плам“ с ръководител Пламен Димитров, които отбелязват своята 15-годишна дейност на сцената, и публиката се присъедини към голямо хоро.

Тази година във формата участват над 650 участници: 30 групи за изворен фолклор, 40 групи за обработен фолклор, 26 индивидуални изпълнители. Общо 96 са групите и индивидуалните изпълнители от областите Силистра, Разград, Габрово, Шумен, Велико Търново и Русе, които представят певчески, инструментален, танцов, словесен фолклор и обичаи от различните области на Централна и Североизточна България.

С нелеката задача да оценява изпълненията се зае експертно жури в състав: председател - проф. д-р Николай Ненов, доц. д-р Ирена Бокова и д-р Диляна Иванова. За най-добре представилите се участници са предвидени индивидуални и колективни парични награди, грамоти, както и Голямата награда – Приз „Златната гъдулка“. Съборът се провежда в два раздела: обработен фолклор (танцови състави, хорове, вокални групи за обработен фолклор, оркестри) и изворен фолклор (обичаи, певчески групи, групи за игри на песен  -  със или без съпровод, инструментални групи, играчи, певци, свирачи, разказвачи).

Тазгодишното издание на фолклорния събор е изключително атрактивно и благодарение на съпътстващото колоритно събитие в рамките на програмата – Алея на занаятите, организирана от Дунавската задруга на народните художествени занаяти в Русе и гостуващи майстори от Североизточна България. Те представиха 15 вида занаяти, сред които дърворезба, медникарство, изработка на дантели, накити, ножове и други.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов