Министърът Бисер Петков получи почетния знак на Община Борово

Той пое ангажимент да разгледа стандартите за социалните услуги за следващата година

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков получи днес от кмета на Община Борово Валентин Панайотов почетния знак на Общината. Той прие поканата да гостува на фолклорния фестивал „От Дунава до Балкана“.

На събитието присъстваха народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова – зам. – председател на комисията по труда и социална политика в Народното събрание, както и на директора на дирекция „Здравни и социални дейности“ в Община Русе Мариела Личева. В залата на кметството бяха и всички директори на общински структури, предоставящи социални услуги.

В Община Борово има развите система на социални услуги, каза Панайотов при представяне профила на общината с близо 6500 души население в Русенска област.

7 социални услуги има в Общината и едно общинско предприятие – „Обществено хранене“, каза зам. – кметът Валерия Борисова. Сред тях са ЦСРИ „Детелина“ – най – големият в България, Център за обществена подкрепа с 40 потребителя, Защитено жилище за деца с умствена изостаналост с 8 лица и други. Участваме във всички схеми, които предоставя МТСП по оперативните програми, добави тя. До октомври ще бъдат предоставяни услуги по „Независим живот“. В тази връзка бе изказано притеснение за продължаването работата на личните асистенти, ангажирани по проекта. Става дума за общо 60 души, обслужващи 106 деца. Близо 20 000 лева са средствата за заплати на бенефициентите на месец. За страната този брой е 16 000.

Министърът каза, че целта е да се осигури национално финансиране. Такова е искането на хората с увреждания, които преди време протестираха дори в София. Отправено е искане и конкретни разчети до Министерство н афинансите. По Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ пари не са предвидени за целта, коментира министърът. 

Поставен бе проблем и с финансирането на ЦНСТ и Дневния център в Брестовица, където е необходим основен ремонт и саниране на триетажната сграда, нов асансьор за лица с увреждания, ангажирането на допълнителни специалисти и пр. Отоплението на дизелово гориво на голямата постройка също е проблем, което ще наложи пренастройване на котела на нов вид гориво – пелети.  

По този повод министърът пое ангажимент да разгледа стандартите за услугите за следващата година. Стана ясно, че за следващата година има отново минимално повишение на стандарта.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов