Картички от Първата световна война, минали през армейска цензура, дари русенка на музея

Тези писма носят достоверна информация за реални събития – военните действия, болници, трудностите при снабдяването с дрехи и обувки и са заредени с любов

Русенката Снежанка Трифонова, която от години живее в София, дари на Регионален исторически музей – Русе петнадесет пощенски картички от времето на Първата световна война 1915–1918 г., които допълват богатата колекция на музея. В десния ъгъл на всяка една от тях има характерен надпис „Проверил командирът на дружината“, подпис и печат. Въпреки строга цензура, „откритите писма“ показват топлите чувства и грижата един към друг между войника Самуел М. Леви от 5-ти пехотен Дунавски полк, неговата любима Матилда – учителка в Еврейското училище в Русе и неговия баща Мойсей Хаим Леви от Русе. Тези писма носят достоверна информация за реални събития – военните действия, болници, трудностите при снабдяването с дрехи и обувки. Разкриват подробности и за някогашните издатели на пощенски картички. 

По време на войната българското правителство обръща специално внимание на комуникацията между войниците и любимите им хора. Вярвало се, че писмо от дома многократно повишава бойната им сила. По тази причина на фронта имало специални автомобили за превоз на кореспонденцията, които били със същия приоритет като вагоните за боеприпаси и било забранено да се използват за други цели. 

Писмата на войници от фронта, останали в семейните архиви и дарени на музея, се превръщат в автентични свидетелства за героичното военно време.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов