Лекари от УМБАЛ „МЕДИКА – Русе” и КОЦ спасиха пациентка с рецидивиращ тумор

Новините

09-06-2017, 13:46

Снимка:

УМБАЛ „МЕДИКА – Русе”

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Откриха в Плевен обявените за издирване сестри от русенското село Иваново

Двете лечебни заведения си сътрудничат заедно от няколко години и се допълват взаимно, за да се спести лутането на пациентите

64 – годишна пациентка с множество доброкачествени туморни образувания бе излекувана със съвместните усилия на лекари от УМБАЛ „Медика – Русе” и Комплексният онкологичен център в Русе. Пациентката е посетила преди десет години за първи път заради единичен тумор по окосмената част на главата д-р Камен Кожухаров. Тогава образуванието е било премахнато, а жената била насочена към отделение по Пластично-възстановителна хирургия. Туморите са се появявали периодично, и заемали по-големи части от главата на пациентката.

Преди три месеца тя отново посетила д-р Кожухаров, като туморите вече са били по цялата окосмена част на главата. Жената е имала перука, която на практика не е можела да носи заради образуванията. Наложила се е хирургична интервенция за премахването на туморите от мултидисциплинарен екип между двете лечебни заведения. Последвало е възстановяване на скалпа с кожа, от други части на тялото което е било направено от екип на УМБАЛ „Медика – Русе” в който са били включени д-р Живко Димитров и д-р Наско Тютюнджиев.

Случаят е интересен с това, че се среща изключително рядко, коментираха медиците. Те не отхвърлиха вероятността образуванията да рецидивира, тъй като предстои още една интервенция за пълното изчистване на туморите. От своя страна д-р Камен Кожухаров пое ангажимента да се направи проучване дали е възможно пациентката да използва намалението което се полага на пациенти с онкологични заболявания за закупуване на перука, за да се чувства жената отново пълноценна.

 

Двете лечебни заведения си сътрудничат заедно от няколко години и се допълват взаимно, за да се спести лутането на пациентите и да се намери най-правилният път за тяхното лечение. На практика Отделението по Пластична и възстановителна хирургия на УМБАЛ „Медика – Русе” запълни нишата която се оформи в тази област след като същото отделение на държавната болница в града беше закрито. В отделението се лекуват пациенти от няколко области с изгаряния и измръзвания. В отделението разполагат и с апарат за вакуумна терапия на хронични рани. Съдействие и консултации оказват от „Пирогов” и други големи болници в страната, за да се приложи най-правилното лечение за пациентите. Така ежегодно по около 200 пациенти се лекуват съвместно от екипите на двете Лечебни заведения, а от началото на годината те са около 100. Не малко са случаите на пациентки с рак на млечната жлеза. След премахване на гърдата в КОЦ, те се насочват за възстановяване към УМБАЛ „Медика – Русе”. Медиците подчертаха, че е важно пациентките да знаят, че в интервенцията се поема от Здравната каса. Не се покриват само имплантите, които са скъпо струващ консуматив, но пък осигуряването им е грижа на болниците.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен