Около 550 килограма е очакваният добив от новата зърнена реколта в Добричко

Днес бяха представени над 40 сорта пшеница, ечемик и тритикале

Около 500-550 килограма ще достигне средният добив от новата зърнена реколта в Добричкия регион, съобщи професор д-р Иван Киряков, завеждащ "Селекция на зърнено-житните и бобовите култури" в Добруджанския земеделски институт, съобщава БТА. Селекционната база представи на Открит ден пред учени и зърнопроизводители от страната над 40 сорта пшеница, ечемик и тритикале.
След снежната зима почвата е с добри запаси от влага и сред посевите почти няма болести. Реколтата няма да е по-лоша от миналото лято, когато беше прибрано най-много зърно в последното десетилетие, каза професор Киряков. През тази стопанска година в региона се отглеждат над 1 200 000 декара с пшеница.
Над 5 000 000 тона пшеница се очаква да бъдат прибрани в страната. В Южна България, където зърното вече се "налива", средният добив ще достигне около 400 килограма, а в Добруджа - 550-600 килограма, прогнозира професор д-р Николай Ценов, създател на редица сортове българска пшеница.
Сортове пшеница на Добруджанския земеделски институт обаче все по-рядко се сеят, посочи негативната тенденция директорът на научната база доцент д-р Илия Илиев.
Според професор Иван Киряков българската селекция заема не повече от 30 на сто от площите с пшеница в страната. Сеят се повече чужди сортове, които дават високи добиви, но нямат хлебопекарните качества на българската пшеница. Учените коментират, че балансът е нарушен заради малката разлика в изкупната цена на фуражното и хлебното зърно.
От новата реколта ще подготвим около 500-600 тона семена за есенната сеитба като ще се постараем да запазим досегашната цена 850 лева за тон, заяви директорът на института.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов