Проект разработва нов тип услуги за българските и румънските работодатели

Парите

03-06-2017, 09:00

Снимка:

АПИ

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Картина на трудовия пазар в община Русе за април 2017 година

Тези услуги ще се предоставят чрез специализирана постоянна структура, част от БРТПП – Агенция Виза

Проект ВИЗА стартира от април 2017 г. с финансиране по програма Интеррег V-A Румъния – България. Основната цел на проекта е да се разработят нов тип услуги за българските и румънските работодатели, свързани със създаване и развитие на трансграничния трудов пазар. Тези услуги ще се предоставят чрез специализирана постоянна структура, част от БРТПП – Агенция Виза с основен офис в гр. Русе, България и сателитен офис в гр. Слатина, Румъния.

Агенцията се създава, за да посрещне нуждите от информация, консултации и допълнително обучение, както и да свърже търсещите работа в съседната държава с предоставящите работни места.
Първоначалните проучвания отчетоха наличието на множество пречки пред българските фирми, в случаите, в които имат необходимост да наемат румънски служители или да изпратят свои работници временно на работа по фирмени проекти или поръчки отвъд Дунава. Тези пречки могат да бъдат обобщени така:
 Липса на актуална информация за действащото в Румъния трудово законодателството, практиките, нивата на заплащане и т.н., не само на български език, но и на английски или румънски;
 В България много трудно се намират служители с нужната квалификация, които да говорят и румънски език;
 Намирането на квалифицирана помощ за индивидуална консултация по конкретен казус свързан с темата трансгранична трудово законодателство отнема много време;
 Трудно се откриват подходящи езикови курсове предоставящи качествено обучение по румънски език, и т.н.

Екипът на БРТПП се заема със сериозната задача, чрез създаването на Агенция ВИЗА, тези бариери да бъдат преодолени.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов