Галин Григоров: Втори юни е тържество на българския дух, предаван от поколение на поколение

Новините

02-06-2017, 15:27

Снимка:

Пресцентър Областна управа-Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът Пламен Стоилов откри петото автомобилно изложение Русе 2017

Церемонията започна с построяване на почетен караул и тържествени маршове, изпълнявани от Общинския духов оркестър

Днес, с тържествена церемония пред Мемориал на загиналите във войните се отбеляза 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата на България. В честването се включиха Галин Григоров, областен управител на област Русе и неговите заместници Валентин Колев и  Свилен Иванов, Пламен Стоилов, кмет на Община Русе, Христо Белоев, председател на Общински съвет Русе, Марина Сергунина, аташе в Генералното консулство на Руската федерация в Русе, проф. Велизара Пенчева, ректор на РУ „Ангел Кънчев“, други официални лица, както и много жители и гости на града.

Церемонията започна с построяване на почетен караул и тържествени маршове, изпълнявани от  Общинския духов оркестър.

В чест на празника, областният управител произнесе вълнуващо слово,  като се обърна към присъстващите с думите:Втори юни е дата на преклонение, но и ден на гордост с подвига на нашите предци! Втори юни е тържество на българския дух, предаван от поколение на поколение през вековете, извисяван в безчет подвизи пред лицето на врага и смъртта. Днес честваме безсмъртието на хилядите българи, оставили трайна диря във вечността, с делата си и славната си гибел!... Българи, в цялата ни хилядолетна история е имало моменти, когато сме нямали държава, но народът български го е имало и го има пак! Падали сме, ставали сме, давили са ни в потоци от кръв! Затова сме длъжни отново да бъдем заедно! Защото няма враг, който да е по-силен от нашата Вяра, от българското Слово и от българския Дух! Длъжни сме заради предците ни! Длъжни сме заради децата ни! Длъжни сме, за да пребъде българският род! Бог да пази България!.

Заупокойна молитва в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на Отечеството бе отслужена от свещеници от Русенската Света МитрополияСнимка на Деня

Щрихи от Плевен