Обсъждаха корабоплаването по Дунава при губернатора

Oбсъдиха проблемите, свързани с административни бариери и пречки

Проведе се работна среща-дискусия, чиято цел бе идентифициране проблемите и пречките за корабоплаване по р. Дунав, които са резултат от различни административни процедури и регулации, налагани от контролните органи по реката и произтичащи от националното законодателство.

Домакин на събитието бе Елеонора Иванова, председател на УС на БРТПП, а сред присъстващите бяха Валентин Колев, заместник- областен управител на област Русе, Манфред Зайц, генерален секретар на Pro Danube International  Австрия, водещ партньор по проект ДАНТЕ,  кап. Иван Жеков, директор на „Речен надзор“ в Морска администрация Русе, Димитър Чорбаджиев, директор на Регионална дирекция „Гранична полиция”  Русе, представители на община Русе, АППД и  други.

Колев изрази убеждението си, че дискусията ще бъде полезна стъпка към осъществяването на този проект. Заместник -областният управител че се дава възможност да бъдат идентифицирани проблемите, които затрудняват корабоплаването и могат да се  преодолеят.

Бяха представени съществуващи административни процеси и процедури в България в областта на корабоплаването и проекта ДАНТЕ. Oбсъдиха се проблемите, свързани с административни бариери и пречки не само в българския участък на реката. Споделени бяха добри практики и предложения за подобряване на съществуващата среда.

Резултатите от дискусията ще бъдат обобщени и заедно с тези от другите държави ще послужат за база за хармонизиране на законодателството и облекчаване на административните уредби по целия речен път.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)