Младежи правих музикални инструменти в Гърция

Мисия

29-05-2017, 15:34

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русенци са на 12-то в Shell Eco-marathon

Всяка държава представи традиционна народна песен, българите изпяха “Брала мома къпини"

Младежи от шест държави – България, Испания, Гърция, Португалия, Полша и Румъния участваха в младежки обмен “Re-musit” на тема “Изработване на музикални инструменти от рециклирани материали” в Неа Моудания, Гърция.

Българската група беше представена от Людмила Любенова и Димитър Димитров – младежки работници в ОМД и младежите Александър Петров от ПГЕЕ “Ап. Арнаудов”, Дария Джамбазова и Йоана Колева от ПАГ “Гео Милев” и Ростислав Кюранов – ПЧСУ “Леонардо Да Винчи”. От 19 до 28 май 36 младежи обменяха идеи и опит, свързани с музика, песни и звукоизвличане от музикални инструменти, направени от рециклирани материали. Специално за участниците в обмена беше организиран уъркшоп, на който те имаха възможността да се запознаят с изработката на различни видове музикални инструменти от дърво, корда, пластамаса, кожа, метал и други. Младежите изработиха свои собствени музикални инструменти от изхвърлени материали на плажа в града. На специално организирани междукултурни вечери участниците представиха своите държави и организации, националната култура и кухня на всяка страна. По време на целия проект младежите бяха разделени на групи, като всяка група трябваше да измисли история за съответния инструмент, на който ще свири. След представянето на всяка една група по отделно, историята на всички тях се сля в една. Крайният резултат от всичко това се превърна в кратка театрално-музикална постановка с участието на всички младежи от проекта. Всяка държава представи традиционна народна песен, като българите изпяха “Брала мома къпини”. Песента направи голямо впечатление на участниците в проекта и във финалния пърформанс всички я изпяха заедно.

Друг интересен момент от проекта беше заснемане на видеоклип към популярна песен, като участниците отново бяха разделени на групи. Всички участници в проекта получиха Youthpass сертификат за удостоверяване на придобитите компетенции от участието им в проекта. Младежите, представящи Общински младежки дом Русе споделиха, че за тях това е било едно незабравимо преживяване, изпълнено с емоции, нови приятелства и междукултурно опознаване.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов