Александър Крунев - 30 години на сцената със 100-тен спектакъл в ролята на Риголето

Русе Лайф

28-05-2017, 09:00

Снимка:

Държавна опера Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

РИОСВ-Русе обяви конкурс за комикс за Световния ден на околната среда

На 31 май, от 19:00 ч. на сцената на Русенcката опера

През 2017 се навършват 30 години, откакто един от най-добрите български оперни певци – баритонът Александър Крунев радва родната публика и носи славата на българската музика по света. Юбилеят му ще бъде честван от няколко оперни театъра в различни градове на страната, като първи ще отбележат годишнината в Русе. На 31 май, от 19:00 ч. на сцената на Русенcката опера ще започне специалният 100-тен спектакъл на Александър Крунев в ролята на Риголето – един от най-трудните и противоречиви образи в оперната класика. Старозагорската и Бургаската опера също са предложили на артиста да направят спектакъл и концерт, посветени на доказания му професионализъм и живот, отдаден на операта. Датите тепърва ще се уточняват, но Александър Крунев е благодарен за признанието на музикалната общественост и най-вече – на почитателите на оперната музика, които пълнят спектаклите, в които участва.

 

На 31 май 2017 на сцената на Русенската опера, редом до маестро Крунев, ще се качат колегите му Петър Костов в ролята на Херцога, гост певицата Диана Букур от Румъния в ролята на Джилда, Момчил Миланов в ролята на Спарафачуле и Петя Цонева в ролята на Мадалена. Диригент ще бъде Акира Мори.

 

Александър Крунев е един от най-ярките представители на българската оперна школа, роден на 7 октомври 1962 година в град София. През 1990 г. завършва Държавната Музикална Академия „Панчо Владигеров“, София. Дебютът му е на сцената на Държавна опера – Пловдив в ролята на Жорж Жермон от „Травиата“. Учил е при големите български певци Сабин Марков, Никола Николов и Гена Димитрова. От 1990 до 2013 е солист последователно на Държавна опера – Пловдив и Националната опера и балет – София. В момента Александър Крунев е солист на Държавна опера Бургас, Държавна опера Русе и Стара Загора.

 

В репертоара му са включени автори като Джузепе Верди, Джакомо Пучини, Руджиеро Леонкавало, Пиетро Маскани, Жорж Бизе, Гаетано Доницети, Волфганг Амадеус Моцарт, Пьотр Чайковски, Александър Бородин, Джоакино Росини, Ленърд Бърнстейн, Карл Орф, Лудвиг ван Бетховен и други. Има и богат кантатно-ораториален репертоар – Коронационна Меса на В. А. Моцарт, „Миса солемнис“ и Девета симфония на Бетовен, „Кармина Бурана“ на Карл Орф, „Едип цар“ на Стравински и други.

Баритонът Александър Крунев е постоянен гост на всички български оперни театри. Гастролирал е многократно в Япония, Испания, Съединени американски щати, Холандия, Белгия, Корея, Гърция, Полша, Румъния, Англия, Швейцария, Италия, Германия, Франция, Дания, Македония, Южна Корея, и др. Има и много студийни записи в БНР и БНТ.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов