Посланикът на Украйна Микола Балтаджи се срещна с ректорското ръководство

Новините

25-05-2017, 17:15

Снимка:

Пресцентър Русенски университет

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изложбата „Крим. От другата страна“- днес в Русенския исторически музей

Проф. Велизара Пенчева връчи на дипломата Кристалния знак на университета за приноса му в задълбочаването на интеркултурните връзки

Сътрудничеството с украински университети, възможности за мобилност по програма Еразъм, ПМС №103 за образователна дейност сред българите в чужбина и общи научноизследователски проекти бяха сред темите на разговор между ректорското ръководство на Русенския университет и извънредния и пълномощен посланик на Украйна в България – Н. Пр. г-н Микола Балтаджи.

В срещата участваха почетният консул на Украйна в Русе г-н Пламен Бобоков, и членът на Настоятелството на Русенския университет г-н Станко Станков. От страна на висшето училище присъстваха ректорът проф. Велизара Пенчева, председателят на Общото събрание – чл.-кор. проф. Христо Белоев, заместник-ректорите проф. Пламен Кангалов, проф. Пламен Даскалов, проф. Юлиана Попова и проф. Диана Антонова, деканът на факултет Бизнес и мениджмънт – доц. Александър Петков, зам.-деканът на Юридическия факултет – доц. Кремена Раянова, директорът на дирекция Качество на образованието – проф. Емил Трифонов, директорът на Учебния сектор – доц. Валентин Стоянов, директорът на Българо-румънския интеруниверситетски Европа център – доц. Мими Корнажева, помощник-ректорът Валерий Гегов.

В началото ректорът на Русенския университет проф. Велизара Пенчева връчи на дипломата Кристалния знак на висшето училище за приноса му в задълбочаването на интеркултурните връзки и между България и Украйна и сътрудничеството в сферата на висшето образование.

Русенският университет има 6 рамкови договора с висши училища в Украйна, съобщи проф. Пенчева и обърна внимание на факта, че вече има възможност за мобилност на студенти и преподаватели по Еразъм, след като програмата бе отворена и за страни извън Европейския съюз. Проф. Пенчева акцентира върху международните партньорства и създадената академична ос от Видин до Силистра, в която Русенският университет е център.

По Постановление №103 на Министерския съвет за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина в Русенския университет учат около 40 украински студенти, стана ясно по време на срещата.

От своя страна Н. Пр. Микола Балтаджи заяви, че Русенският университет е сред флагманите на висшето образование в България. Той направи съпоставка между образователните реформи в двете страни и каза, че Украйна има огромен научноизследователски потенциал. Дипломатът подари на ректора книга, посветена на живота и творчеството на украинския скулптор Михайло Парасчук, който е тясно свързан с България. Негово дело са капителите на колоните пред ректората на Русенския университет, както и художественото оформление на Дунав мост "Русе Гюргево" – порталите на българския и румънския бряг и орловите глави по цялата дължина на моста.

През 2018 г. се навършват 100 години от установяването на дипломатически отношения между България и Украйна и е възможно Русенският университет да бъде сред домакините на събитията.

След срещата с ръководството дипломатът изнесе лекция пред студенти на тема „Украйна по пътя на еврореформите“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов