Учебна авиационна група "Георги Бенковски" отбеляза патронния си празник

25 май – ден за преклонение пред паметта и героичната гибел на Георги Бенковски

Учебна авиационна група "Георги Бенковски" е продължител на дългогодишните традиции на военновъздушните школи и училища. През 1946 год., на общо събрание на Народното военновъздушно училище е взето решение чрез гласуване за патрон да бъде избран водачът на Априлското въстание – Георги Бенковски. От тогава училището носи неговото име. През 1950 год. датата на неговата гибел - 25 май официално е обявен и се чества като патронен празник.

С поредица от мероприятия през месец май 2017 год. авиогрупата отбеляза празника и отдаде почест пред паметта на Георги Бенковски, информират оттам.

Началото на честванията бе поставено на 23 май с тържествен строй и поднасяне на цветя на паметника на Георги Бенковски, издигнат във войсковия район. Командирът на УАГР полк. Петър Банков награди отличили се военнослужещи и цивилни служители. Николай Минчев – старши експерт в „Център за подготовка и обучение” изнесе исторически доклад за делото и героичната гибел на Бенковски. На 24 май мероприятията продължиха в гр. Тетевен. Там се проведоха спортни срещи по тенис и футбол, в които взеха участие военен спортен клуб „Георги Бенковски” и общинските отбори. Вечерта на централния площад бе проведена тържествена заря-проверка. На 25-ти май, в местността „Костина” в с. Рибарица, с почетен караул бяха отдадени военни почести и положени венци в знак на преклонение. С историческа възстановка на събитията от 1876 год. членовете на дружество „Традиция” пресъздадоха последните мигове от живота на Георги Бенковски.

Ръководител, вдъхновител и инициатор на практическото реализиране на възприетата идея за “Революция-незабавна, отчаяна и с оръжие” е Гаврил Груев Хлътев, човекът, който по-късно влиза в пантеона на народната памет с името Георги Бенковски.

Роден е в Копривщица на 21 септември 1843 г. Произхожда от търговско-занаятчийско семейство. Горещ родолюбец, със свободолюбив и непокорен характер, Бенковски се сближава с дейци на българското-освободително движение. Със своята активна дейност, неизтощима енергия, решителност и силна воля той се налага като ръководител на революционната организация за освобождение. Бенковски провъзгласява въстанието в Панагюрище. Организира голям конен отряд, наречен Хвърковата чета с която обикаля селища в окръга, провъзгласява бунта, води сражения с потери и турски войски, напътства и организира въстанически сили. След разгрома на въстаниците при връх Еледжик и Панагюрище Бенковски се отправя с малка чета към Тетевенския балкан. 

На 25 май 1876 год., след предателството на говедаря дядо Въльо, той пада в река Костина, пронизан от куршума на баш-потеряджията Рюзгяр Хаджи Ахмед ага. Главата на Бенковски е отрязана и измита в близкото кладенче, което и до днес в памет на жестокото убийство се нарича Кървавото кладенче. По-късно главата на Бенковски е носена през Орхание (Ботевград) до София и е изложена на поругание. Един свещеник я погребва в околностите на бъдещата столица на България. Тялото на войводата пък е положено тайно от една възрастна жена, баба Удреница, в тетевенската църква "Всех Светих".

Шумът на горите в Тетевенския балкан вечно ще носи славата на априлци. Пазител на спомена за достойно изпълнената клетва ”СМЪРТ ИЛИ СВОБОДА!”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов