Достойно представяне на „Джамбо 2006“ на европейското Гран При по стрелба с лък

Спорт

25-05-2017, 10:48

Снимка:

„Джамбо 2006“

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

РИОСВ-Русе обяви конкурс за комикс за Световния ден на околната среда

Най-младият сред тях Иван Банчев има реални възможности за участие в Младежките олимпийски игри 2018 година

Завърши европейското Гран При по стрелба с лък, което се проведе в столицата на Румъния – Букурещ от 16 до 20 май. Достойно представяне на българските състезатели. Националният ни отбор беше в състав: Иван Банчев (Джамбо 2006), Тодор Пендов („Тракиец“, Садово) и Васко Тодоров („Тракиец“, Садово) в дисциплина Олимпийски стил; Виктор Петров – стил Компаунд; треньор Йордан Джамбазов. Миналата година в първото издание на турнира спечелиха бронзова купа и медали за националния отбор в смесения турнир компаунд Виктор Петров (Джамбо 2006) и Дениза Величкова (Габарит-Сф).

Тази година от 36 участници Виктор Петров постигна осмо класиране в първия етап. Това му осигури първа елиминация с 25-ия в класацията – румънеца Gheorghe Matei. Двубоят завърши със 140 на 129 в полза на нашия състезател. На следващия етап се срещна с друг румънец Gerard Dumitrascu. Много оспорвано съревнование, в което В. Петров отстъпи и в крайното класиране зае 14-та позиция.

При олимпийския стил – мъже се състезаваха 59 участници. В първите елиминации на Иван Банчев малко не му достигна да преодолее вторият в крайното класиране украинеца Сергей Макаревич. Началото започна с 30/29; 28/29, което доведе до изравняване на резултата, след това имаше малък прираст за украинеца, което му донесе актив от една точка в края на срещата.

Отборното съревнование също протече много оспорвано. В елиминацията срещу полския отбор, с треньор кореец, нашите състезатели И. Банчев, Т. Пендов и В. Тодоров отстъпиха с минимална разлика, но докрай се бориха за постигане на победа. Началото започна с по-висок резултат за полския отбор, в следващата серия нашите постигнаха 58/56, с което изравниха резултата. Това сериозно притесни противника, но в края срещата завърши в полза на поляците.

Участието на българските млади стрелци с лък при мъжете в престижни европейски първенства дава възможност да трупат състезателен опит. Най-младият сред тях Иван Банчев има реални възможности за участие в Младежките олимпийски игри 2018 година. За това е необходимо да се спечели квота на Световното първенство в края на годината. Бронзовият медал на Европейското първенство за кадети, постигнатите резултати от него до момента, показват че неговата подготовка и състезателна форма се развиват в правилната посока и той ще продължи да представя успешно България на международните спортни форуми.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов