Пламен Стоилов отличи именития актьор Венцислав Петков с плакет „Русе“

Мисия

24-05-2017, 10:08

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отличниците на Русе получиха награди от кмета Стоилов

Кметът: Гордея се, че съм русенец, именно заради такива носители на свободния дух като Венци Петков

Снощи в Доходно здание именитият актьор Венцислав Петков тържествено чества своята 60-годишнина с юбилеен спектакъл „Службогонци“. Преди началото на спектакъла, кметът Пламен Стоилов отличи именития актьор с плакет „Русе“.

„Венци Петков е дал своите младост и сили за нашия прекрасен град. Това е достойно за уважение. Русенският театър винаги е имал уникални актьори, които са оставали в историята. Гордея се, че съм русенец, именно заради  такива носители на свободния дух като Венци Петков. Безкрайно го уважавам и защото работи с младите – той е сърцето и душата на студентски театър „Пирон“, заяви Стоилов и връчи на Венцислав Петков плакет „Русе“ за ярки творчески постижения в областта на театралното изкуство, принос за развитието на Русе като водещ културен център и във връзка с неговата 60-годишнина. Актьорът получи поздравителен адрес и от председателя на Общински съвет Русе Христо Белоев.

 

Венцислав Петков завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ - София през 1981 г., специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“, в класа на проф. Анастас Михайлов. При  дипломирането си има покана от театъра на родния си град Варна и от Русенския, но той избира втория и  неотменно – 36 години е в трупата на театъра от нашия град.

Днес наблюдаваме актьора в роли, в които има много мъдрост, достолепие и размисъл за живота. Пред очите на русенските зрители той се е утвърдил като един от най-обичаните и  авторитетни театрални творци. Характерен за него е необикновеният усет във всеки образ - да изгради, да придаде същността на съдбата на героя си. Още в началото на кариерата си актьорът навлиза и в сферата на комедията. (Дебютната му роля на русенска сцена е Велчо-Свилен от „Свекърва“ на А. Страшимиров). В този жанр  той показва майсторско владеене на различните нюанси на комедийното – леката ирония, острата сатира, гротеската, пародията.

Венцислав Петков е получавал награди  за изявено актьорско майсторство на редица форуми на съвременното ни театрално изкуство, а критиката неведнъж се е изказвала ласкаво за неговата игра. През 2007 г. става носител на награда „Русе“.

В периода 2001-2006 г. той е директор на Русенския театър, където се отличи с умение в мениджмънта на театралния продукт, успява да сформира екип от талантливи творци и професионално подготвени технически кадри и развива много добра международна дейност. Ето защо периодът на неговото директорство е един от добрите и запомнящи се в съвременното развитие на театъра. Активно участва дълги години и в културния живот на Русе: взема участие като сценарист, режисьор и водещ на много тържествени мероприятия в града. Дългогодишен ръководител е на студентски театър „Пирон“ към РУ „Ангел Кънчев“, на театрални състави в русенски училища. Има много отговорни роли в редица български филми, в предавания на Регионалния телевизионен център



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)