Пламен Нунев обсъди напредъка по проекта за 3D отпечатване на крепости от Дунавския римски лимес

Дунав

23-05-2017, 15:09

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Децата от Компрекса за социални услуги- с благотворителен щанд на Римския пазар

Шестнайсет обекта ще бъдат отпечатани на 3D принтери,завършено e сканирането и се работи по триизмерните модели

Народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев разгледа днес напредъка по проект „Интерактивна визуализация на древноримското културно наследство в трансграничния регион между България и Румъния. Презентацията пред народния представител направиха доцент Георги Христов и доцент Пламен Захариев от катедра „Телекомуникации” в Русенския университет. Техни сътрудници са д-р Йордан Райчев и асистент Диана Кючукова.

Шестнайсет обекта от Дунавския римски лимес ще бъдат отпечатани на 3D принтери, като в момента е завършено тяхното сканиране и се работи по триизмерните модели, увери доц. Христов. Той показа на Пламен Нунев част от тях с помощта на специални очила.
Проектът използва съвременните информационни и комуникационни технологии за пресъздаване и визуализиране на артефакти и обекти от римското културно наследство. Обектите са селектирани от специалисти от музеите в Русе и Констанца. От българска страна са включени Червен, Абритус, Нове, Димум, Сексагинта Приста, Дуросторум, Ятрус и Тримамиум, а от румънска страна Тропаеум Траяни, Сачидава, Калатис, Истрия, Томи, Улметум, Карсиум, Капидава, обясни колегата му доц. Захариев.

Създадените модели чрез 3D реконструкция по методите на фотограметрията използването на дронове, ще бъдат достъпни и ще позволяват тяхното печатане посредством технологиите за 3D печат.

Ще бъдат създадени повече от 100 3D модела на обекти и артефакти, множество снимки и цифровизирани документи, ще се изгради туристически ориентирана интернет платформа и приложения за Android и iOS, които предоставят подробна информация за римското културно наследство. Част от тях вече са готови и бяха демонтрирани пред Пламен Нунев.

Проектът е по програма „Interreg V-A Румъния – България“, финансирана от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) по цел „Европейско териториално сътрудничество“ (ЕТС). Водещ бенефициент е Русенски университет „Ангел Кънчев” в партньорство с Регионален исторически музей – Русе и Музей на националната история и археология – Констанца, Румъния.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов