Пламен Нунев: Предстои подготовката на нов законопроект за частната охранителна дейност

Новините

22-05-2017, 14:39

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русе ще чества тържествено 24 май

Целта е осигуряване на полицията достъп до системите за видеонаблюдение на частните охранителни фирми

Предстои подготовката на нов законопроект за частната охранителна дейност, каза по време на пресконференция днес народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев – зам. – председател на комисията по сигурност и обществен ред и член на комисията по отбрана в Народното събрание. Заедно с колегите си Светлана Ангелова и д-р Андриан Райков той представи предстоящите законодателни инициативи.

Основна цел на законопроекта е осигуряване на полицейските органи достъп до системите за видеонаблюдение на частните охранителни фирми. Поставя се акцент при регламентиране на едно засилено взаимодействие между областните дирекции на МВР и районните полицейски управления с охранителните фирми. Това е един голям лост за ефективно противодействие на престъпността, посочи депутатът и даде пример с увеличения брой на използвани патрулни автомобили и тези на фирмите при евентуално заградително мероприятие след извършване на престъпление в тъмната част на денонощието. Така реакцията при тежко престъпление или терористичен акт ще има голям ресурс за адекватното им разкриване.

По отношение на пътната безопасност ще се предприемат стъпки за отмяна на остарелия вече Закон за движение по пътищата /приет през 1999 година и многократно поправян/. Той не отговаря на променените обществени отношения, които следва да уреди.

Предстои работни групи към Министерството на вътрешните работи /МВР/ и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията /МТИТС/ да подготвят 2 нови закона. В тях ясно ще се разграничат функциите и правомощията на органите на МВР и МТИТС. Първият законопроект ще уреди правата и контрола върху движеието по пътищата. Той ще е приоритет на МВР. Вторият ще урежда регистрацията на пътни превозни средства и обучението на водачите. Той ще е приоритет на МТИТС.

Ще бъде приета нова наредба за реда за установяване употребата на алкохол, наркотични и други упойващи вещества от страна на водачи на моторни превозни средства. Тя е изключително стара и по оценка на г-н Нунев не кореспондира с новите условия.

 

Ще се подготви и нов законопроект за регулиране миграционните процеси на чужди граждани на територията на България, отбеляза още Пламен Нунев в експозето си. Той ще обедини текстове от различни нормативни актове, като ще бъде съобразен с различни директиви на ЕК.

На вниманието на новия министър на вътрешните работи Валентин Радев ще стои кадровия въпрос, каза Пламен Нунев. Близо 10 % от щата на МВР не е зает към момента или близо 4000 полицаи. 3600 от тях са полицаи, а останалите са пожарникари. Липсата се усеща силно от хората, каза Пламен Нунев. Виждате, че когато има полицаи на улицата, гражданите се чувстват сигурни, категоричен бе депутатът. Той изтъкна последните футболни срещи на футболен клуб „Дунав“ в Русе, посетени всяка от поне 10 000 души. Дадена бе висока оценка на органите на реда в Русе за недопускане на сериозни инциденти в и извън стадиона.

Обявени са много нови конкурси за назначаване на служители в МВР. Целта е увеличено присъствие на униформения полицейски състав в малки и средноголеми населени места. В програмата на ГЕРБ сме записали, че трябва да бъдат назначени поне 1000 полицаи. Няма как във всяко село с по 20 – 30 жители да има полицай. Затова сега се подготвят мобилни групи, които да реагират бързо при престъпление в дадено място, отбеляза народният представител. Разработва се начинът на действие, както и различни нормативи, коментира г-н Нунев, но повече подробности ще даде на по – късен етап.

По този повод той се спря и на обновяването на автомобилният парк на МВР и в частност на „Пътна полиция“. Така се изпълнява ангажиментът на ГЕРБ за укрепване на министерствотоот предишния мандат, но също и заложен в предизборната програма. Още през 2016 година Министерски съвет с министър – председател Бойко Борисов отдели средства за закупуването на около 300 нови патрулни автомобила. Предстои в Русе да бъдат връчени ключовете от 7 автомобила със специално предназначение за Русенска област с видеозаписващи устройства и мобилни принтери. Датата на събитието ще бъде уточнена допълнително.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов