Пианистът Николай Димитров спечели Гран при и трофея „Шопен“

Русе Лайф

21-05-2017, 14:16

Снимка:

НУИ Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Юлияна Антонова-Мурата ще представи книгата си за Япония в Русе

Международното жури с председател проф.Роберт Салвалайо присъди на младия русенски музикант най-големите отличия

15-годишният пианист от Училището по изкуствата в Русе Николай Димитров обра наградите на Петия международен клавирен конкурс „Фредерик Шопен“, който се проведе в румънския град Бакъу. Международното жури с председател проф.Роберт Салвалайо /Италия/ присъди на младия русенски музикант най-големите отличия в надпреварата.

В навечерието на най-българския празник 24 май Николай Димитров спечели Трофея „Фредерик Шопен“ и Гран при, както и три специални награди – за най-добро изпълнение на етюд от Шопен, отличието на благотворителната организация ,,International Inner Wheel”, както и наградата на Филхармония „Михаил Жора“-Бакъу. Русенският пианист ще бъде солист на оркестъра в концерта, с който ще се открие следващото издание на конкурса през 2018 г.

Специална диплома за високи педагогически постижения получи и клавирният педагог Даниела Кюркчиева, чийто ученик е Николай.

В конкурсната програма русенецът се представи с Етюд оп.25 №7 от Шопен, Соната оп.31 №3, първа част, от Бетовен и Рондо ала мазур оп.5 от Шопен. Николай бе избран да закрие гала концерта на лауреатите с етюда от Шопен, аплодиран бурно от публиката в зала „Атенеу“.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)