Осем НПО на хора с увреждания честваха Световния ден на правата на хората с увреждания

Русе Лайф

21-05-2017, 13:58

Снимка:

Пенка Попова

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Българо-румънска търговско промишлена палата организира в Русе събития за бизнеса

Сдруженията се организират да представят мащабно дейността на всяко от тях

Осем русенски сдружения отбелязаха заедно Световния ден на правата на хората с увреждания. Основен организатор е Областният обществен съвет за социално включване на хората с увреждания в област Русе с председател Диана Николова. Специални поздравления към участниците в събитието изпрати областният управител на област Русе Стефко Бурджиев.  Пенка Попова представи дейността на Съвета като негов учредител и активен участник. Тя отбеляза, че от изградените няколко такива съвета през 2007 година, към момента работи само русенският. Сдруженията в него вече не се възприемат помежду си като конкуренти, а като партньори и работят съвместно при провеждане на много събития. Ръководителите на сдруженията „Светът е за всички“ -Радка Атанасова, „Регионална достъпност“ – Диана Николова, „Смелост“ – Донка Градева, „Смело сърце“ – Стойка Панагонова, „Олимп – спорът е равнопоставен“ – Георги Гаев, „Регионална организация на слепите граждани“ – Росица Данева, „Воля“ – Йорданка Тонева и „Кураж“ – Петя Чернева поздравиха присъстващите и подчертаха , че в такива дни хората се обединяват за  разрешаването на общи проблеми.

Символичен домакин беше сдружението „Свят за всички“, което осигури прекрасна атмосфера с изпълненията на състав „Стари времена“, създаден, напълно оборудван и свързан с една от неговите основни дейности.

Всички се обединиха около идеята да се организира поетапно представяне дейността на всяко от сдруженията на и за хора с увреждания в област Русе, да се споделят и мултиплицират добри практики за предоставяне на качествени социални услуги, свързани с обективните потребности и изисквания.

Беше обявено, че макар и без предварително осигурено финансиране, традиционният фестивал „Светът е за всички“ и тази година ще се проведе в навечерието на Международния ден на хората с увреждания и то за девети път. Това ще стане на 1-ви и 2-ри декември. Предвижда се първият ден да бъде за деца, а вторият за пълнолетни лица с увреждания. И през двата дена ще бъде експонирана изложба с предмети, картини, гоблени, играчки и други изделия, сътворени от хора със специфични потребности. Направеното проучване показва, че предпочитанията на потенциалните участници и съорганизатори на фестивала са той отново да се проведе в пленарна зала на Община Русе, за което е отправена молба до кмета на Община Русе, Пламен Стоилов



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)