Явор Цанев спечели номинациите за „Еврокон“ 2017 в категориите “Най-добър писател” и ”Най-добър популяризатор”

Русе Лайф

18-05-2017, 15:49

Снимка:

фейсбук

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Състезание на полигон организира ПГМ „Юрий Гагарин” – Русе

Българските делегати ще представят резултатите на работна среща на Европейската научнофантастична асоциация (ESFS) през юни

Българските представители на европейските литературни награди „Еврокон“ 2017 са вече известни. Русенецът Явор Цанев спечели номинациите в категориите “Най-добър писател” и ”Най-добър популяризатор”, а списание “Дракус”, което издава получи най-много гласове за най-добро периодично издание. За най-добро произведение призът взе сборникът “Писъци” (разкази от авторите на Horror Writers Club “LAZARUS”), който е издаден от русенското издателство “Гаяна”. Припомняме, че и петте номинации за най-добра книга бяха на русенското издатилство.

Българските делегати ще представят резултатите на работна среща на Европейската научнофантастична асоциация (ESFS) през месец юни т. г. в Дортмунд. Своя глас изпратиха и потвърдиха 650 почитатели на фантастичното – пет пъти повече от миналата година. На сайта на конкурса http://bg.eurocon2017.eu/ е публикувана пълна информация за победителите, техните резултати в гласуването и тези на останалите номинирани.

От 14-е категории единствено „Гранд-майстор на фантастиката“ няма да се оповести сега, понеже, според изричните изисквания на ESFS официалните номинации на страните за тази категория не могат да бъдат публично обявени преди Еврокон, освен от Борда на ESFS.

 

Победители:

 

Най-добро литературно произведение:

“Писъци” – Horror Writers Club LAZARUS

 

Най-добро художествено (арт) произведение:

Корица на “Писъци” – Петър Станимиров

 

Най-добро представление:

“Истории от някога”

 

Най-добър фензин:

ShadowDance 

Най-добро произведение за деца:

“Пръстенът на нибелунга. Зигфрид” – Елена Павлова 

Най-добра интернет публикация, различна от фензин:

"Цитаделата" 

Най-добър писател:

Явор Цанев 

Най-добър художник:

Петър Станимиров 

Най-добър издател:

ИК "Бард"

 

Най-добър популяризатор на фантастика: Явор Цанев

 

Най-добро периодично издание:Списание „Дракус“ 

Най-добър преводач:Елена Павлова 

Награда за дебют:Александър Цонков – Lostov

 

“Eврокон” е ежегоден фестивал за фантастика, който се провежда на територията на Европа. Това е събитието, което събира най-масово представители на фантастичния фендъм от различни европейски страни. В рамките на фестивала се провеждат множество лекции, кръгли маси и интервюта с известни автори пред публика. Събитието е съпътствано от изложения на фантастична литература и изкуство, а по време на официалното му закриване биват връчвани Европейските награди за научна фантастика.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов