Откриха сектор „Инвазивна кардиология“ в на УМБАЛ-Русе

Мисия

17-05-2017, 15:25

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Американски ерготерапевти обмениха опит с русенски студенти и преподаватели

Уверявам Ви, че Община Русе ще продължи да помага на болницата, защото всичко, което правим днес, е за нашите деца и за бъдещите поколения“, заяви кметът Стоилов

Днес в Университетската многопрофилна болница за активно лечение – Русе АД беше официално открит сектор „Инвазивна кардиология“ към отделение „Кардиология“ на УМБАЛ-Русе. На събитието присъстваха кметът Пламен Стоиолов, председателят на Общински съвет-Русе  Христо Белоев, зам.- областният управител Валентин Колев, директорът на УМБАЛ-Русе д-р Иван Стоянов, д-р Пенка Каменова – завеждащ отделение „Кардиология“, националният консултант по инвазивна кардиология доц. д-р Божидар Финков, лекари, гости и медии.

По време на тържественото откриване на сектора, Негово Високопреосвещенство митрополит Наум освети най-новия високотехнологичен ангиографски апарат, с помощта на който се извършва инвазивна диагностика и интервенционално лечение в областта на кардиология, неврология, неврохирургия и съдова хирургия.

„Днес е един прекрасен ден за русенското здравеопазване. Все повече хора, които имат проблеми ще се лекуват тук, в нашия град. Ще се спасяват много човешки животи, благодарение на труда на всички тези прекрасни специалисти. Уверявам Ви, че Община Русе ще продължи да помага на болницата, защото всичко, което правим днес, е за нашите деца и за бъдещите поколения“, заяви Стоилов и поздрави ръководството на УМБАЛ-Русе, както и целия екип на д-р Пенка Каменова.

Ангиографският апарат е високотехнологичен, комбиниран, произведен през 2015 г., осигурен с пълен набор за извършване на инвазивна диагностика в областта на кардиологията, неврологията/неврохирургията и съдовата хирургия. Чрез него може да се осъществява интервенционално лечение на коронарни съдове, периферни съдове на крайници и мозъчни съдове чрез 3D-реконструкция. Със същите апарати са оборудвани Александровска болница в София и МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново по европейски проект на Министерството на здравеопазването.

Благодарение на сключения договор с НЗОК пациентите от областите Русе, Разград, Търговище и Силистра ще могат да получат съвременно лечение с високоспециализирана техника и квалифицирани специалисти в УМАЛ-Русе без да заплащат нито консумативи, нито лекарски труд.

УМБАЛ-Русе е единственото лечебно заведение в Областта, което разполага с отделения и специалисти по всички специалности, които могат да използват в лечението на пациентите си ангиорафския апарат – Кардиология с инвазивна кардиология; Обща и съдова неврология; Съдова хирургия – всички с трето, най-високо ниво на компетентност; Неврохирургия с второ ниво на компетентност. Освен това в УМБАЛ-Русе има Интензивно терапевтично отделение, в което пациентите задължително пролежават след интервенционално лечение на коронарните съдове. Това дава възможност да бъде обхваната цялата съдова патология и да се осигури на пациентите комплексен диагностичен и лечебен процес.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов