10 541 сребърни изделия са маркирани в лабораторията на НАП Русе

Парите

17-05-2017, 14:49

Снимка:

НАП Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Държавна опера – Русе представя днес балетната постановка „Жизел“

В търговските обекти могат да се държат само проверени и маркирани изделия,имуществената санкция е до 6 000 лева

Дойде време баби и лели с умиление да извадят от скриновете дълго кътани златни сърца, зодийки и висулки, за да зарадват любимите си абитуриентки, но русенските бижутери също са се постарали да им предложат в дните преди баловете доста от съвременните ювелирни изделия. В тях среброто продължава да бъде доминант в модата, не само от инерцията на отминалата високосна година, а и заради наложените по модните подиуми пастелни цветове в облеклата и ефектите на опушения грим. Тази тенденция се забелязва и според заявките на търговци за маркиране на ювелирни изделия с държавен знак в офиса на НАП в Русе. През 2016 г. в неговата лаборатория са били маркирани за продажба 10 541 сребърни изделия, което е със 127 % повече, отколкото в предходната година, като само от началото на тази година те са  3 629, което е с близо 1000 бройки повече от същия миналогодишен период. Още към 300 са златните.

       За да не бъдат, обаче, клиентите ощетени от некоректни търговци, дизайнът и цената трябва да са  в съответствие със законовите нормативи  за чистота на металите и за това да се проверява още при покупката. Печатът, който се поставя върху златните изделия,  изобразява стилизирана роза, а върху сребърните – житен клас и съответната проба.

         Лабораторията в офиса на НАП в Русе е сред 7-те в страната, в които се проверяват и маркират с държавен знак златни и сребърни изделия за продажба от търговци, от вносители или от производители с материали на клиента – т. нар. занаятчии. Златото и среброто се проверяват чрез метода с еталони на камък. Издава се свидетелство за броя, грамажа и установения титър на проверените и маркирани изделия.За да получат държавния знак в лабораторията на НАП, търговците и занаятчиите-златари трябва да представят заедно с изделията от благородни метали и Удостоверение за регистрация в Министерството на финансите, писмени данни за вида, броя, грамажа, пробата /титъра/ на изделията и процентното съдържание на добавки в сплавта. Вносителите представят и митническа декларация. Изисква се и документ за внесени държавни такси, които за проверка и маркиране на златни изделия са 50 стотинки за 1 бройка, за сребърните – 30 стотинки за 1 бройка, а за златни изделия за зъболекарски цели – 20 стотинки за 1 бройка.    Според Валутния закон и нормативните актове по неговото прилагане, не могат да се продават непроверени и немаркирани златни и сребърни изделия, произведени в страната или внесени от чужбина, както и да се предават на клиентите немаркирани изделия, изработени с техен материал. В търговските обекти или ателиета могат да се държат само проверени и маркирани изделия. Лице, което извърши нарушение на закона, се наказва с глоба от 1000 до 3000 лева, а ако нарушителят е юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция в размер от 2000 до 6 000 лева. При повторно нарушение се налага глоба и имуществена санкция в двоен размер на първоначално наложената. Русенските приходни инспектори редовно проверяват дали в обектите за търговия на клиентите се предлагат качествени и маркирани според закона бижута.

 

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен