Деца от СУ „Христо Ботев“ Русе откриха своята първа изложба

Русе Лайф

15-05-2017, 10:31

Снимка:

СУ „Христо Ботев“

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фестивал на бойните изкуства „Войните на Русе” на 20 май

Ръководителят им е художничката Виолета Лалева

Ученици от 3 и 4 клас на СУ „Христо Ботев“ Русе откриха своята първа изложба в Градската художествена галерия на ул. „Борисова“ 39. Изложбата е дело на две групи ученици от трети и четвърти клас, посещаващи най-старото средно русенско училище, по „Арт ателие“ и „Природата вълшебник“, работещи по проект „Твоят час“. Третокласниците са от специализирана паралелка, но сред четвъртокласниците има деца, които да сега не са ходили на курс по изобразителното изкуство, поясни ръководителят им художничката Виолета Лалева. Проектът „Твоят час“ дава възможност на децата да избират към какво имат влечение и с какво искат да работят извън клас.

Ученици посещават доброволно часовете по изобразително изкуство през цялата учебна година. Те са провокирани от ръководителката си първоначално с формата, в който трябва да работят, 35х50. Някои от тях, до този момент, не са работили в големия формат. Освен това, рисуването става с пръсти, гъбичка или парцалче. Различните техники, показани им за пръв път от г-жа Лалева, непознати за мнозина от подрастващите, се оказват интересни и привлекателни. Тематично рисунките имат детска насоченост, включен  е архитектурния и природния жанр. В изложбата има произведения с техника „зентенгъл“, предполагаща само двуцветно рисуване на дадена форма, избрана произволно от автора.

Ръководителят на групата, бъдещи естети и творци в изобразителното изкуство, благодари на всички деца и родители, събрали се в градската галерия този следобед, за да открият изключителната изложба. Художничката с много любов говори за срещите на децата с изобразителното изкуство, като заключи, че най-палавите от тях са постигнали чудеса в  естетическото си израстване. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов