Два автомобила, участващи в Shell Eco-marathon 2017, представя днес РУ

Новините

09-05-2017, 15:48

Снимка:

Пресцентър Русенски университет

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пет предмета от Русе в постоянната експозиция на „Дома на европейска история“ в Брюксел

Русенци ще а видят студентските разработки е на Иновативното младежко експо на 12 май

Три нови български отбора ще участват тази година в надпреварата за енергийно ефективни превозни средства Shell Eco-marathon 2017. Те ще бъдат официално представени днес в София. Два студентски и един ученически отбор от Русе ще демонстрират своите разработки пред публика и жури на международното състезание.

Сред дебютантите е тимът на Русенския университет, който работи по прототип на автомобил, задвижван с водородна клетка. Над 30 студенти и преподаватели от четири факултета работят осем месеца почти денонощно, за да създадат своя автомобил HydRU R1. Той ще се състезава в клас „Градски прототипи“, задвижвани с водород. Именно при тези автомобили, според специалисти, са най-големите предизвикателства, които трябва да решат младите инженери.

Дебютът на HydRU R1 ще бъде на предварителния кръг Shell Eco-marathon Challenger Event, в който отборите, заявили участие за първи път, ще могат да тестват и правят подобрения по своите превозни средства. Тази година организаторите предвиждат две такива състезания – във Франция и в Турция, на което дебютантите ще могат да отстранят евентуалните пропуски по автомобилите си. Заедно с тима на Русенския университет в предварителния кръг ще се състезават и ученици от Професионална гимназия по механотехника в Русе и Професионална гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт в Казанлък.

В края на месец май в Лондон ще се проведе международното състезание Shell Eco-marathon 2017, в което за четвърта година в категорията „Прототипи“ с електрическа батерия ще участва автомобилът DTT, създаден също в Русенския университет. Тази година карбоновото купе е с оптимизирани параметри и е с тегло под 30 кг. Екипът е подобрил аеродинамиката с цел намаляване на въздушното съпротивление, а автомобилът има ново окачване с минимално тегло и подобрени характеристики.

Русенци ще могат да видят студентските разработки по време на Иновативното младежко експо, което ще се състои на 12 май в Русенския университет.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов