Открит урок по химия се проведе в ПМГ „Баба Тонка“ – Русе

Новините

09-05-2017, 14:57

Снимка:

ПМГ „Баба Тонка“

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фестивал на знанието ще се проведе в Русе на 12 май

Включиха традиционни и интерактивни методи на обучение и информационно-комуникационни технологии и съвременна лабораторна техника

На 26.04.2017 г. в ПМГ „Баба Тонка“ – Русе, по инициатива на предметната комисия по химия и опазване на околната среда бе проведен открит лабораторен урок на тема „Хидроксилни производни – качествени реакции“. Основната цел на урока бе чрез използване на възможностите на новия биохимичен лабораторен център учениците да се запознаят експериментално с характерните реакции за откриване и доказване на различни хидроксилни органични съединения.Урокът беше представен от учениците от 10. „д“ клас и подготвен от Валентин Билчев и Светлана Генчева – старши учители по химия и ООС. Той се проведе в новооткрития в училището биохимичен лабораторен център, създаден с подкрепата на фондация „Америка за България“.В началото на часа чрез беседа учениците припомниха видовете хидроксилни производни.Използвайки наличната техника в новия център, всеки ученик имаше възможност да си припомни характерните качествени реакции чрез решаване на тест с помощта на собствения си смартфон. Това даде възможност в реално време на тъчскрийн монитора да бъдат визуализирани и отчетени верността на отговорите и времето за решаване на теста от всеки ученик. Преди преминаване към пряка експериментална дейност всеки от опитите бе разяснен от ученик с помощта на химичен симулатор чрез монитора. Учениците имаха възможност да работят опитно следните задачи:

Докажете наличие на етилов алкохол, глицерол и фенол в приготвените проби.

Открийте наличие на вещество със съседни хидроксилни групи в антифриза.

Проверете чистотата на аспирина – наличие на остатъци от нереагирала салицилова киселина.

Гости на събитието бяха учители по химия и опазване на околното среда от гр. Русе, преподаватели по биология и здравно образование и заместник-директорът по учебната част на ПМГ „Баба Тонка“ – гр. Русе.

В хода на обсъждането бяха посочени предимствата на образователния процес, който включва традиционни и интерактивни методи на обучение в съчетание с информационно-комуникационни технологии и съвременна лабораторна техника.Гости на събитието бяха Милена Банева – старши експерт по природни науки в РУО – Русе и учители по химия и опазване на околната среда – Елена Ангелова от ПАГ „Гео Милев”, Анка Билчева от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ”, Илияна Антонова от СУ „Възраждане”, Диана Петкова от СУ „Йордан Йовков”, Пламен Господинов от ПГЕЕ “Апостол Арнаудов”, Мартин Методиев от СУ „Св. св. Кирил и Методи” – гр. Две могили и Саами Хасан от СУ”Св. Паисий Хилендарски” – гр. Сливо поле.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов