81 обекта през април са проверили в РИОСВ – Плевен

Дадени са 31 предписания и са съставени 11акта за установени административни нарушения

Експертите от Регионалната инспекция по околната среда и води в Плевен през април са извършили 100 проверки на 81 обекта, 27 от проверките са извънредни. Дадени са 31 предписания и са съставени 11акта за установени административни нарушения. Издадени са и три наказателни постановления. Издадено е едно наказателно постановление за налагане на текуща санкция за замърсяване на воден обект и една заповед за отмяна на текуща санкция за замърсяване на воден обект.

През април са събрани суми по издадени наказателни постановления в размер на 200 лв. и от НАП – 610 лв. Събраните от наложените санкции са 335 лв.

През периода в РИОСВ – Плевен са постъпили 8 сигнала и 1 жалба. За всичките са предприети съответните действия – проверка на място, отговор, препращане по компетентност. След проверка е установено, че един от сигналите е основателен, 4 неоснователни, 2 са препратени по компетентност, по един предстои проверка.

В изпълнение на Заповед на министъра на околната среда и водите, за осъществяване на контрол за наличие на нерегламентирани замърсявания в речните легла и прилежащите територии на реките, са извършени проверки на териториите на 18 общини. Констатирано е, че предписанията дадени от директора на РИОСВ – Плевен до кметовете на общини  са изпълнени.

Извършени са 18 проверки във връзка с контрола по изпълнение задълженията на собствениците на пътища за поддържане чистотата на общинската и републиканската пътна мрежа. Дадени са 7 предписания на кметове на общини за почистване на замърсявания (локални сметища) в сервитута на пътната мрежа.

В РИОСВ – Плевен са постъпили 111 уведомления за Горскостопански план и програми за сечи в общински и частни гори и План-извлечения за сечи в държавни, общински и частни гори.

Издадени са едно решение по ОВОС, 8 за преценяване на необходимостта от ОВОС, 27 по оценка на съвместимост и шест по Закона за управление на отпадъците.

Вследствие на завишения превантивен, текущ и последващ контрол, през отчетния период няма констатирани случаи на аварии, водещи до замърсяване на компоненти на околната среда.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов