14 отбора мериха сили в Регионално състезание по роботика в Русе

Новините

08-05-2017, 18:21

Снимка:

ПМГ „Баба Тонка“–Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русенската филхармония с концерт за 9-ти май

Събитието се реализира с подкрепата на фондация „Еконт” и Училищното настоятелство на ПМГ „Баба Тонка”

14 отбора от Русе, Варна, Разград, Силистра и Козлодуй участваха във Фестивал на роботиката в Русе. Той се проведе на 7 май в Русенския университет. Регионалната инициатива е част от програмата „Роботика за България“. Тя се осъществи в резултат на съвместната работа между ПМГ „Баба Тонка“ и РУ „Ангел Кънчев”. Събитието се реализира с подкрепата на фондация „Еконт” и Училищното настоятелство на ПМГ „Баба Тонка”. Организатори: Донка Симеонова и Снежана Тодорова - преподаватели от ПМГ „Баба Тонка“–Русе.

Членовете на екипите и техните ментори представиха работата си по роботите и изпълнението на мисиите пред жури в състав:

 

Моника Ковачка-Димитрова - ръководител проекти „Корпоративна социална отговорност” на SAP Labs България

Марин Шаламанов – SAP Labs България

Петър Петров – SAP Labs България

Боян Митов – СМГ

доц. д-р Валентина Войноховска

доц. д-р Светлозар Цанков

гл. ас. д-р Катерина Габровска

Калоян Миронов – докторант в РУ

Надпреварата премина в няколко направления - „Робо дизайн“, „Робо игра“, „Отборната игра“ и „Изследователски проект“ . В направлението „Робо игра“ се води пряка надпревара с другите отбори в изпълнението на мисии на състезателното поле. В „Отборната игра“ се оценяваха уменията на членовете на екипа да общуват помежду си, да си помагат и споделят идеи в състезателния процес. В направление „Изследователски проект“, отборите представиха пред журито своята презентация по научноизследователския си проект по тазгодишната тема „Съюзници на животните”. Отборите бяха разделени в група А и В според времето на включването им в програмата „Роботика за България”.

 

Генерално класиране:

 

група  А

I място - отбор QWERTY 2 от ОУ „Васил Левски", Разград

II място - отбор RoboTechnics от ПГСУАУ ,,Атанас Буров", Силистра

III място - отбор RoboTeam от ПМГ „Баба Тонка", Русе

група  В

I място - отбор Ruse Botmakers от ПМГ „Баба Тонка", Русе

II място - отбор RoboDuty от ПМГ „Баба Тонка", Русе

III място - отбор ROBOTECH от ПАГ „Гео Милев", Русе

 

Участниците получиха награди и подаръци от фирмите ДИАНЕЛ – Русе и „Еконт”.

 

Програма „Роботика за България“ се организира по идея и инициатива на SAP Labs България, в партньорство с фондация „Работилница за граждански инициативи“. Продължителността й е две години. Програмата стартира през 2015 година с основна цел да стимулира интереса на учениците към науката и технологиите, както и създаването на възможности за работа в екип. Слага се фокус и върху развитието на учителите чрез обучение на менторски екипи от преподаватели, които да сформират отбори от ученици в училищата, в които преподават и да подпомагат ученици и отбори при подготовката им. Тя дава възможност да се изградят екипи за състезания по концепцията на FLL (First Lego League). Русенските отбори от ПМГ „Баба Тонка“ участват в програмата вече втора година.  През 2016-а в проекта се включиха още два екипа от дунавския град – на СУ „Христо Ботев“ и на ПАГ „Гео Милев“.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов