Кметът Стоилов удостои Мариан Савов със златна значка „Русе“

Мисия

03-05-2017, 11:30

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

В петък удостояват посмъртно Цвятко Миланов с „Почетен гражданин на Русе“

Градоначалникът: Мариан Савов заслужава да бъде удостоен с това отличие, защото е важна част от моя екип, а 60-тата му годишнина е още един повод да му благодаря за всеотдайната работа

Директорът на ОП „Русе арт“ Мариан Савов празнува своя 60-годишен рожден ден днес. По този повод кметът Пламен Стоилов му връчи златна значка „Русе“.

„Мариан Савов заслужава да бъде удостоен с това отличие, защото е важна част от моя екип, а 60-тата му годишнина е още един повод да му благодаря за всеотдайната работа“, заяви кметът Пламен Стоилов. 

Мариан Савов е възпитаник на русенските училища – ОУ „Иван Вазов“ и МГ „Баба Тонка“. Приет е в тогавашния ВИТИЗ в класа на проф. Димитрина Гюрова. Любопитен факт е, че в столицата живее и учи актьорско майсторство заедно с друг русенец – бате Енчо. Още във ВИТИЗ Мариан Савов влиза в ролята на Хамлет, а по-късно завършва Академията като отличник на випуска. Разпределен е в Русенския театър заедно с колегите си Бойка Велкова и Стоян Камбарев. През 1987 година е удостоен с наградата на Съюза на артистите в България за най-добър млад актьор, а следващата година печели и награда за най-добра второстепенна роля. Два мандата е директор на Русенския театър. От 2003 година е директор на Общински младежки дом – Русе, а от 2014-а ръководи ОП „Русе арт“.

През годините е инициирал създаването на театрален фестивал „Климент Михайлов“. Негово дело е и първият професионален театрален фестивал в Русе през 1996 г. - „Дунав – европейска река“. През 2004 г. Мариан Савов създава и ученическия фестивал за художествено слово „За да я има България“, а две години по-късно и международният фестивал за модерен балет „Танцуваща река“. През 2012-а инициира националната хорова среща в Русе и фолклорния фестивал „Северина“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов