Русенецът Даниел Йорданов- лауреат на 45-тите Литературни дни „Южна пролет“

Русе Лайф

30-04-2017, 22:32

Снимка:

Издателство „Жанет 45“

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Писатели дебютанти се стягат за 38-то издание на Южна пролет

Авторът се представя така: Мечтая да имам цялото време на Земята, за да мога да пиша

 Даниел Йорданов от 10В клас на ПГ по туризъм – Русе, стана лауреат на 45-тите Литературни дни „Южна пролет” и Националния конкурс за дебютна литература, организирани от Община Хасково и Клуба на дейците на културата – Хасково.

На 19, 20 и 21 април, 2017 г. Даниел участва в литературните дни на Хасково, представяйки дебютната си книга „Гъбеното езеро: Три вълшебни приказки“. Издателство „Жанет 45“ селектира най-добрите дебютни книги за годината, написани от възрастни и от деца. От Русе единствено книгата на Даниел е отличена в раздел детски дебют. Това може да се види от специалната брошура на организаторите на националния конкурс „Южна пролет” – Хасково.

През месец април, 2016 г. пред посетители на книжарница „Хеликон” в Русе, младежи от Клуба на дейците на културата – Хасково, предимно актьори, представиха номинираните книги чрез прочит на избрани моменти от тях. Посетителите на книжарницата имаха възможност да се докоснат до вълшебствата на Даниел и да разберат повече за него. Първите си опити той прави още във втори клас, когато измисля своя малка книжка с комикси.

На последната корица на дебютната си книга Даниел се представя така: ”Казвам се Даниел и съм роден през пролетта на 2000 година в Русе. Мечтая да имам цялото време на Земята, за да мога да пиша. Обичам да създавам свои светове, да фантазирам за живота около себе си и да пътувам в Страната на сънищата, от където черпя повечето идеи за моята приказка. Вярвам в доброто. Убеден съм, че то винаги побеждава и се надявам всички хора да станем малко по-добри, за да заживеем в един по-красив свят. Аз съм едно обикновено момче с големи мечти и нестихващо желание да усмихне всеки срещнат човек.” 

Даниел мечтае да учи Българска филология в Софийския университет и да продължава да пише.

Книгата „Гъбеното езеро: Три вълшебни приказки” се разпространява във всички книжарници на страната. Тя вече е фонд на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” – София, на Регионалната библиотека „Любен Каравелов” – Русе и др. С удоволствие Даниел подарява екземпляр от книгата на Училищната библиотека на ПГ по туризъм – Русе. 

Тази учебна година Даниел участва в клуб „Арт изява”, организиран в ПГ по туризъм – Русе, с ръководител Йорданка Петкова. Той написа фантастичен разказ за конкурса „Петя Дубарова”, чиито победители ще станат известни през месец май.  

Училищното ръководство поздравява Даниел с успешната книга и му пожелава бъдещи литературни завоевания!



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов